BRIKT SLETTEDAL

TORSTEIN STANGENES

De billigste frisørene i Bergen sentrum tar 120 kroner for en hårklipp. En av disse er Siesta Frisør i Nygårdsgaten. Når BT kommer på besøk ønsker irakiske Almudaffar, som også driver salongen, oss velkommen med et smil.

— Det største problemet med å drive en frisørsalong er å finne billige, men sentrumsnære lokaler, sier Almudaffar, som har hjemmeværende kone og firebarn.

Akkurat nå har han slått seg til ro i Nygårdsgaten, med et lokale med en husleie på 6000 kroner i måneden.

— Økonomien i driften av salongen er til å leve av, sier han fornøyd.

— I snitt er det nok rundt 10 til 12 kunder innom per dag. Men det kan gå litt opp og ned med kundestrømmen ut gjennom dagen.

Årsaken til at han kan holde prisene nede, er fordi han driver frisørsalongen alene, og har heller ikke noen store lån som tynger.

— Det er studenter og pensjonister som utgjør kundegrunnlaget, forteller Almudaffar, som akkurat har satt kurderen Aras til rette i frisørstolen. Men han klipper ingen kvinner.

— Jeg klipper bare menn, klarer ikke kvinner. Dessuten tar kvinner for lang tid å klippe, tre gang så lang tid som menn.

— Er du utdannet frisør?

— Her er mange blader med mange fine bilder å klippe etter, ingen problem, forteller han. Men jeg har noen måneder med utdanning fra Irak.

Stadig nye salonger

Siesta Frisør er bare en av de innvandrerfrisørene som hurtig vokser frem i Bergen sentrum. Og flere av disse frisørene tar klipping, uten bestilling.

— Jeg vet om ti salonger her i Bergen hvor frisørene kommer fra Irak, sier Ehmad Saion, den ene av tvillingene bak Frisør Tvillingene i C. Sundtsgate. En typisk innvandrerfrisør med nesten 90 prosent nordmenn som kunder, etter Saions beregninger. - Vi har mest stamkunder, og kjenner derfor sveisen godt.

— Og den typiske sveis for nordmenn?

— De vil ha det kort. Innvandrerne ønsker en mer passe lengde, forklarer Saion og illustrerer på sitt eget hode.

Og med mest korte frisyrer blir det mye klipping.

— Vi tjener gode penger, forteller han fornøyd. Frisørsalongen har de nå hatt gående i fem år.

Satser på service

Tvillingene Saion står også bak Sherin Frisør i Håkonsgaten. Der har Toy stått for klippen i nærmere fire måneder. Praksis og læretid har han fra både Irak, Tyrkia og i Spania. I Spania, og da i Barcelona, var han i hele tre år.

— Service er viktig, påpeker han. Når kundene er fornøyd, kommer de tilbake.

— Dessuten er det norske håret lettere å klippe enn et typisk innvandrerhår, forklarer han. Håret føles liksom lettere å behandle.

Toy har nok å gjøre. Før klokken tolv har åtte kunder vært innom hans frisørstol. Og på bordet ligger reisebrosjyrer til Tyrkia som lesestoff, og kaffe står klar til de ventende kundene, sammen med en stabel plastkrus.

Inn mot sentrum, i Vestre Torggate, passer Amed på frisørsalongen til sin kamerat, og klipper om det skulle komme noen innom.

— Vi klipper alle, unge som gamle, barn, babyer, kvinner og menn, setningen kunne han godt på norsk. Ellers var språkkunnskapene heller noe begrenset.

— Hva er navnet på frisørsalongen?

— Vent litt, roper Amed, og titter ut på vinduet mot gaten. - Scott frisør salong, forteller han med et smil.

GLOBAL VÅRSVEIS: I frisørstolen til irakiske Almudaffar, hos Siesta Frisør, sitter kurderen Aras.<br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN