BJARNE KVAM bjarne.kvam@bergens-tidende.no I dagens mobil— og tekstmeldingsverden sprer ryktet seg raskt over hele byen, dersom en tenåring skal ha fest hjemme.

Hærverk og narko Når festen blir invadert av gjenger verten ikke kjenner, risikerer man at katten blir «stekt» i ovnen, at gressklipperen brukes på langflossteppet i stuen, at brannslokkingsapparatene tømmes inne i boligen, at naboens biler blir knust, at det tennes fyr på huset, og at politiet finner narkotika i hjemmet til ungdom som aldri før har hatt befatning med politiet.

Alt dette har nylig skjedd på ulike fester.Det som var ment å være et hyggelig 20-årslag med noen få nære venner har flere ganger endt i kaos og tragedie, med ødeleggelser for flere titusener.

Negativ utvikling – Utviklingen har forverret seg. Vi ser dessverre stadig mer av dette, sier Fana-lensmann Norvald Visnes og politiavdelingssjef Guttorm Fretheim.

– Vi vil advare foreldrene. Selv om de voksne er hjemme, har fester mang en gang kommet helt ut av kontroll og vi må rydde opp, sier lensmannsfolkene.

De anbefaler foreldre å ta kontakt med politiet, dersom det skal arrangeres fest.

– Vi kan gi råd når det gjelder vakthold. Når vi vet at det skal være fest vil vi dessuten være mer oppmerksom og kan forhindre hærverk kun ved å patruljere noe ekstra i området, påpeker politimennene.

– Det er fortvilende å se at pliktoppfyllende og skikkelig ungdom som aldri har vært i kontakt med politiet, kan få store problemer både med sine foreldre, sitt nabolag og med oss – fordi de ikke skjønte hva som kunne skje, påpeker de.

Knuste 65 ruter Ungdom i dag er svært mobile, og oppsøker raskt fester i andre bydeler, dersom de får kjennskap til det.

I fjor høst hadde en tenåringsjente i Fana fått lov av foreldrene til å ha syv venner på besøk. Men festen kom ut av kontroll, og det var ca. 100 ungdommer innom i løpet av lørdag/søndag. Hærverk på huset, tyveri, og fem-seks biler utenfor ble ødelagt: Knuste ruter, knuste speil, og bildekk ble skåret opp.

Et annet eksempel: Fest i et leid lokale, som ble oppsøkt av en fremmed gjeng. Da gjengen ikke fikk komme inn oppstod det slagsmål med påfølgende skadeverk på lokalene, og en person måtte på Legevakten etter å ha blitt slått i ansiktet med en knust flaske. Gjengen som ikke fikk komme inn gikk etterpå til Kirkevoll skole, der de knuste 65 vindusruter.

Bli heller hjemme – I enkelte tilfeller utarter tingene seg mens foreldrene er bortreist på ferie, påpeker lensmann Norvald Visnes.

– Mitt råd er at foreldrene heller får bli hjemme enn å dra på ferie, dersom de har store tenåringsbarn som ikke gidder å være med foreldrene og heller vil være hjemme, sier den erfarne politimannen.

Tegning: Gro Vik