PAAL KVAMME

Fire andreklassinger ved Sotra Videregående Skole har etter «Rocknes»-forliset i januar jobbet seg fram til nye teorier om hva som gikk galt i Vatlestraumen. Årsaken kan være et heller ukjent fenomen ved navn squat-effekten.

— Grunnen i Vatlestraumen er 11.1 meter dyp, målt ved høyvann. «Rocknes» stakk 10.4 meter dypt. Men når et skip seiler over en undersjøisk grunne, vil vannet som går på undersiden av skroget bli presset til å strømme raskere enn ellers. Dette skaper et undertrykk, som medfører at skipet blir sugd ned mot havbunnen, forklarer Stian Garlid (18) og Svein-Arne Marthinussen (17). Det er de som sammen med kameratene Daniel Aase (17) og Frode Realfsen (17) som har utviklet teorien.

Prinsippet er kjent fra bl.a Suez-kanalen, men ifølge sotraværingene nokså ukjent her hjemme.

— Dette er en mulig årsak til forliset, tror Svein-Arne.

— Vi har, med hjelp av den såkalte Millward-formelen, beregnet denne effekten til 0.6-0.7 meter, sier guttene.

Og legger du et nedsug på 0.7 meter til en skipdypde på 10.4 meter, er svaret 11.1 meter - nøyaktig det som skal til før «Rocknes» går på grunn.

- Veldig bra arbeid

— Guttene har gjort et veldig bra arbeid. Mange kolleger av meg har vært svært imponert over arbeidet podene har gjort, sier Eystein S. Huseby, professor i seismologi ved Universitetet i Bergen.

Han har hjulpet firkløveret med opplysninger om seismologi.

— Squat-effekten er ikke spesielt kjent, men det er pussig at et så sterkt maritimt miljø som vi har her, helt har ignorert denne effekten.

— Tror du at squat-effekten kan ha vært medskyldig i havariet?

— Det er jeg helt sikker på, sier professor Husebye.

— I tillegg kan guttene ha gitt oss et eksakt tidspunktet for grunnstøtingen, sier professor Husebye.

Gir eksakt tidspunkt

Det har vært stor forrvirring rundt grunnstøtingens klokkelslett, med teorier om at en rekke klokker har gått feil.

Seismiske målinger har vist at et eller annet skjedde i området kl. 16.32.20, et tidspunkt som har vært utpekt som det eksakte tidspunkt for grunnstøtingen.

Mens mayday-signalet kom ca. kl. 16.30, altså circa to og et halvt minutt før det man har trodd var grunnstøtingen. Og hvem sender vel mayday før det har skjedd noen ulykke?

Derimot har guttene funnet fram til målinger fra Espegrend stasjon som viser en forholdsvis liten bevegelse i området kl. 16.28.35 - altså halvannet minutt før mayday ble sendt.

Slik er guttenes teori:

Kl. 16.28.35 grunnstøter «Rocknes», noe som harmonerer med seismiske målinger ved Espegrend målestasjon.

Kl. 16.30 blir det ble sendt mayday.

Kl. 16.32.35 blir det igjen registrert seismiske bevegelse i området, bevegelser som varer til ca. 16.33.30.

Disse mener guttene kan være forårsaket av såkalt boblepuls - store luftbobler av varme gasser, forårsaket av en eller flere undervannsekplosjoner. Slik boblepuls ble bl.a. registrert da atomutbåten «Kursk» sank i Bartentshavet i år 2000.

Fotografier og levende bilder som er tatt like etter «Rocknes»' kantring viser da også kraftige vannsøyler som skyter til værs ved havaristen - noe som kan styrke teorien til fire andreklassinger fra Sotra Videregående Skole.

NY TEORI: Sammen med to skolekamerater lanserer Svein-Arne Marthinussen (17) og Stian Garlid (18) en ny teori om hva som forårsaket «Rocknes»-tragedien. Og guttene fra Sotra Videregående Skole høster professoral applaus.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE