Klokken 19.40 mandag fikk politiet melding om at to unge menn var tatt på fersken idet de knuste ruter på Tittelsnes fort.

Guttene ble ikke fysisk holdt igjen, og valgte å stikke av.

— Jeg er helt uforstående til hvorfor noen ser grunn til å knuse 60 ruter, sier en lett rystet operasjonsleder Norunn Byrknes i Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt.

— Jeg ser liksom ikke noen logikk i dette.

Funnet i hjem

Fortet skal være verneverdig og ligger i Sveio kommune i Hordaland.

Fesningen på fortet ble brukt av tyskerne under andre verdenskrig for å kontrollere skipstrafikken på Bømlafjorden.

Jeg ser liksom ikke noen logikk i dette

Norunn Byrknes, operasjonsleder i politiet

— Mellom 60-70 ruter var knust. Gjerningsmennene løp fra stedet før politiet ankom, skriver politiet i Sunnhordland i sin logg mandag kveld.

Gjerningsmennene, to gutter på 19 og 17 år, ble oppsporet av politiet. Den eldste av guttene har politiet hatt kontakt med tidligere, mens 17-åringen er helt ukjent for ordensmakten.

Ifølge Byrknes ble de to funnet hjemme hos den ene av guttene. Begge skal være hjemmehørende i Sveio.

— De ble funnet på bakgrunn av gode observasjoner på stedet, blant annet ble det observert i hvilken retning guttene forsvant. Begge guttene har erkjent forholdet, sier Byrknes.

Eies av Heimevernet

— Det er HV-09 (Bergenhus) som eier fortet.

Hærverk på noe sånt er dumt, for å si det mildt

Odd J. Bentsen, kaptein

— Vi får snakke nærmere med dem om hvordan de vil løse dette, om de ønsker at guttene skal straffes på vanlig måte eller om de eventuelt ønsker å ta den til konfliktrådet, sier Byrknes.

- Irritert

— Jeg blir irritert over at ungdommen ikke har noe annet å gjøre enn å knuse ruter. Dette er blant de siste fortene som fortsatt har bygningsmassen på seg, og fortsområdet er vernet av Riksantikvaren som et krighistorisk minnesmerke. Hærverk på noe sånt er dumt, for å si det mildt.

Det sier kaptein Odd J. Bentsen, nestleder i Norske Reserveoffiserers forbund avdeling Haugaland og leder av NVIO Haugaland (Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner).

Til helgen skal de to forsvarsrelaterte organisasjonene og en sivil organisasjon ha et stort møte, Vestfronttreffet, nettopp på Tittelsnes fort.

— Hvis ungdommens frustrasjon går ut over treffet vårt, er det trist, sier Bentsen.