Lørdag 2. februar i år. Punkrockbandet Sham 69 spiller på Hulen. Så skjer det: En gruppe menn begynner å oppføre seg mer pønkete enn hva man kan tillate, selv på Hulen.

Konsertgjengerne knuffer og slår og det blir råtten stemning foran scenen. Bataljen ender i slåssing, og konsertarrangøren ser seg nødt til å tilkalle politiet. Fire personer blir jaget ut. Etter konserten blir det satt ut rykter om at det var fotballpøbler, såkalte casuals, som lagde trøbbel på Hulen. Avisene skrev at fotballpøblene nå hadde funnet seg nye arenaer å slåss på.

Kastet ut sjefspøbel

BT vet at minst en av de fire personene som ble kastet ut, en 19 år gammel gutt fra Laksevåg, har en sentral plass i casualmiljøet. Han regnes av både politiet og av personer med tilknytning til casualmiljøet som en frontfigur. Internt i miljøet kalles han for tjukken, mens Politiet omtaler 19-åringen som Griseknoen.

I samme tidsrom som hendelsen på Hulen presenterer politiet sin årsrapport der de beskriver sin bekymring for utviklingen det siste året med fotballpøbler som har endret målgruppe: De slåss nå ikke bare med andre casuals, men der vanlige folk ferdes.

— Fotballpøblene utøver vold for å skaffe seg makt og status i eget miljø, står det i politirapporten som ble presentert av politimesteren tidligere i vinter.

- En gjeng med idioter

På denne bakgrunn har politiet utarbeidet en liste med spesiell fraksjon innenfor fotballpøbel-miljøet. Personene på listen har en egen evne til å havne i bråk med vanlige folk når de er på byen, og de bryter interne kodekser i casualmiljøet om å kun sloss med andre likesinnede.

— Jeg har vært med i miljøet tidligere. Det består av en gjeng med idioter som går rundt og leter etter noen de kan slåss med. Et dumt blikk fra feil person kan være nok til å få det hele i gang, sier en 19-åring som står på listen.

Politiets liste over unge bråkmakere er på over 15 personer. BT kjenner identiteten til flere av dem. Dette er personer som politiet helg etter helg registrerer for diverse ordensbråk og som politiet kjører strenge tiltak mot. Bortvisning, bøtelegging og fotfølging er noen av disse tiltakene. Politiets terskel for å reagere mot personer i dette miljøet er svært lav.

- Ser rødt i møte med politi

En 18-åring forteller BT at han ikke kan vise seg i Bergen sentrum på lørdagskveldene uten at politiet følger etter ham og jager ham bort ved første mulige anledning.

— Jeg har en tendens til å se rødt når jeg støter på politiet. Jeg blir provosert over hvordan de følger etter meg, sier 18-åringen. Tidligere i vinter ble han domfelt for å ha banket en tilfeldig Fredrikstad-supporter utenfor Fotballpuben.

— Hvorfor er du med på dette?

— Adrenalinkicket. Så drikker jeg en del alkohol, men ting er blitt bedre etter at jeg kuttet spriten. Jeg er heller ikke av den typen som bare står og ser på dersom noen av mine folk blir utsatt for noe, sier 18-åringen.

— Hvordan vil du beskrive det miljøet du tilhører?

— En vanlig guttegjeng som liker å gå på byen for å ha det moro og drikke litt, sier 18-åringen.

— Hvor viktig er fotball for deg?

— Ikke så veldig interessert. Det er gøyere å spille selv enn å se på, for å si det slik, sier han.