Til tross for sin unge alder er de to guttene allerede kjenninger av politiet. De slapp heldigvis fra ulykken uten alvorlige skader.

— Dette kunne fort gått galt. Det eneste de gjorde riktig var at de brukte bilbelte, sier politibetjent Roger Lefdal.

Bilen ble stjålet mandag. Siden da har guttene etter alt å dømme brukt den til flere kjøreturer i Loddefjord-området. Torsdag kveld gikk det galt. I Kjøkkelvik ved Askøybroen havnet hjulene utfor veien, slik at bilen havnet i en skråning før den gikk rundt og landet delvis på taket.

— Det er grunn til å tro at guttene har brukt bilen ved flere anledninger, mens de egentlig skulle vært på skolen. Det er skremmende. De har jo bevist at de ikke kan kjøre i det hele tatt. Hvor bilen har stått parkert vet vi foreløpig ikke, sier Lefdal.

Etter ulykken prøvde ungguttene å stikke av fra vraket. Men de kom ikke langt.

— En gruppe bygningsarbeidere som jobbet på en anleggsplass i nærheten hørte smellet, og så at det var to snottunger som kom ut av vraket. De skjønte med en gang at dette var galskap, og kontaktet politiet.

Arbeiderne fikk veltet bilen over på hjulene igjen, og sørget for å holde guttene på plass til politiet kom.

— Det var staute, robuste snekkere som var gode å ha. De håndterte situasjonen bra, understreker Lefdal.

15-åringen klaget over vondt i ryggen etter ulykken, men ellers slapp de fra det uten skader. Ingen av dem var påvirket under kjøreturen.

Bilen var imidlertid ikke i kjørbar stand, og måtte taues bort.

De to kameratene ble kjørt til lensmannskontoret, der de etter hvert ble hentet av familie. 14-åringen har innrømmet at han stjal bilen, en Mazda 323. 15-åringen, som er over den kriminelle lavalder, kan regne med et oppgjør med påtalemyndigheten. Også barnevernet er koplet inn i saken.

— Selv om de er unge, er de dessverre godt kjent for oss. De har vært innblandet både i bilinnbrudd og tyverier tidligere, sier Lefdal.

RUNDVELT: Slik gikk det med den stjålne Mazda'en etter at de to tenåringene tok seg en kjøretur i går.
HELGE SKODVIN