• Politiet har ikke tatt én pirat i 2009
  • Vil stenge VeitenNår utestedene stenger. Når det virker som hele byens befolkning skal ta taxi hjem til samme tid. Når det attpåtil regner, og når paraplyen din er forsvunnet.

Det er da de dukker opp, de som tilbyr deg å skippe hele taxikøen.

I løpet av to timer natt til lørdag registrerte Norgestaxi langt over hundre pirattaxiturer fra Bergen sentrum. FOTO: Paul Sigve Amundsen.
Paul S. Amundsen

_Les også:

Pirat med halvgod samvittighet_ Natt til lørdag 16. mai vandret observatører fra Norgestaxi rundt i sentrum og registrerte pirattaxier. Fra klokken 01.30 til 03.30 loggførte de til sammen 80 forskjellige biler.

– Tjener millioner svart

– Og det var bare på den ene siden av Torgallmenningen, sier Jan Tennfjord, daglig leder i Norgestaxi. Han tror det er like ille på den andre siden, fra Bryggen til Torgallmenningen.

Tennfjord synes omfanget er sjokkerende. Ifølge ham er det langt flere pirattaxier nå enn ved siste julebordssesong.

– Ikke i vår villeste fantasi hadde vi trodd at problemet er så stort, sier Tennfjord.

_Les også:

Skulle aksjonere, men..._

Norgestaxi bestemte seg for å telle etter at sjåførene deres stadig oftere klaget over antallet pirattaxier de så på gatene.

– Dette er organisert kriminalitet. Det er bander som hanker inn kunder både på kiosker og i drosjekøene, sier Tennfjord.

Han antar at piratsjåførene årlig får flere millioner kroner i inntekter fra pirattaxikunder.

– Dette blir store summer som går unna all beskatning. I tillegg kommer all utryggheten som følger med, sier Tennfjord.

Ingen pirat på kroken

Også hos Bergen Taxi er irritasjonsnivået høyt. Jan Valeur, administrerende direktør, opplever derimot ikke den samme økningen som Norgestaxi.

– Min oppfatning er at antallet er jevnt høyt. Vi ser at det er mange biler her og der på nettene, sier Valeur.

Både Tennfjord og Valeur synes politiet er passive.

– Det virker som om politiet ser gjennom fingrene med at de er der. I alle fall er de ikke mye redde for politiet, sier Tennfjord.

Leder for politiets patruljeseksjon, politioverbetjent Bernt Angeltvedt, får stadig rapporter om at piratkjøringen øker.

– I takt med arbeidsledigheten øker antallet pirater. De får nærmest gå i fred. Vi ønsker egentlig å slå ned på alle typer kriminalitet, men i helgene må vi først og fremst drive brannslukking, sier Angeltvedt.

Både i 2004 og 2005 var politiet hissige på å ta piratsjåførene. Siden har de fått gå i fred.

Velger slåsskjempene

– Skal vi ta en piratsjåfør, kreves det en del bevismateriale. Det tar tid. Når vi samtidig får inn melding om slåssing, sier det seg selv at vi må ta det akutte, sier Angeltvedt.

Dermed, mener han, begrenses politiets innsats til å jage piratene innimellom. Det fører stort sett til at de tar seg en tur rundt kvartalet.

Politiet vil nå søke om å få innkjøring forbudt i Veiten, en yndet plass for piratsjåførene. Der skal bare vanlige, lovlydige taxier få lov til å kjøre.

– Det bestemte vi oss for etter forrige helg. Men da må vi også ha noen til å kontrollere at forbudet blir overholdt, sier Angeltvedt.

Ifølge ham er det ikke bare antall pirater som øker – det gjør også lengdene på taxikøene. Særlig i Vestre Torggate, rett ved Torgallmenningen.

Angeltvedt karakteriserer området som en av de verste plassene om helgenettene. Bare forrige helg var det flere slagsmål i taxikøen.

– Mange fulle og trøtte mennesker skal inn på et så lite område. Da skal det ikke mye til før det smeller, sier Angeltvedt.

Hvordan ser du på å ha pirattaxier i byen? Diskuter saken her.

Paul S. Amundsen