Sangen om Torget i Bergen er en gammel vise som synges om og om igjen. Det er ikke få som mener at dagens teltleir i hjertet av Bergen ikke akkurat er en pryd for øyet. Det har ikke mangle på kritiske røster, blant dem ordfører Herman Friele.

— Skippagurra bedre

I fjor mente ordføreren at klokken var «fem på tolv» for Torget. Norges reiselivsguru Jens A. Riisnæs mente Torget «kun holdes i live for turistene».

— Skippagurra har bedre suvenirboder enn dette. Bevare meg vel, sa Riisnes til BT etter en nedslående vandring blant boder og telt.

Herman Friele fulgte opp med lovnad som svar på bergensernes bønner og orden i sakene innen han gir fra seg ordførerkjedet og vender tilbake til kaffebønnene.

— Jeg skal love at det blir ryddet opp, og at vi skal få det torget vi alle liker, sa Friele til BT.

Og noe har skjedd, selv om det foreløpig kun er på papiret.

- Like om hjørnet

I desember vedtok bystyret en reguleringsplan for Torget med servicehall og nye torgboder.

Fint skulle det bli. Og for å få det så fint som det er mulig å tenke seg, skulle det lyses ut arkitektkonkurranse allerede i vinter. Slik gikk det ikke, bønner, lovnader og klagesanger til tross.

Som popgruppen De Lillos synger i sangen «neste sommer», «når du en gang kommer neste sommer» vil teltene, vognene og kaoset «atter være her, og vi skal atter synge gamle sanger om igjen». Nå er sommeren her mens vi nynner på de samme gamle sangene om igjen.

— Vi er like om hjørnet med utlysning av arkitektkonkurranse på servicebygget. Detaljplanleggingen er i full gang. Torget er oppe på møter i byrådsavdelingen ukentlig. Dette er det satt ekstra trykk på, sier byråd for miljø- og byutvikling, Lisbeth Iversen (KrF).

Ferdig i 2008/2009

Det store trykket har ikke kunnet forhindre at man allerede er på etterskudd.

— Vi er noen måneder forsinket. Vi måtte gå noen ekstra runder i vinter. Det har vært stor møtevirksomhet. Blant annet for å samordne oss med dem som står bak mathallprosjektet. Litt ekstra tid har vi brukt, men målet er fortsatt det samme. Torget skal står ferdig i 2008/2009.

Det betyr at når neste sommer kommer, vil teltene, bilene, vognene og kaoset atter være her.

— Neste sommer blir en mellomløsning, men folk skal merke at det skjer noe, lover Iversen.

— Vi skal klare å lande som planlagt.

«Og vi skal snakke sammen om de samme gamle ting...», synger De Lillos.

RUNE BERENTSEN