I Kirkebukten på Laksevåg står seks ungdommer uten høydeskrekk. Sannsynligvis har de også mistet luktesansen.

— Vi e' så vant med lukten no' sier Magnus Vågnes som sammen med Christer Rasmussen er årets bålsjefer.

Tønnene de lager bål av har i sitt forrige liv oppbevart fiskerogn. Odøren som henger igjen, kan best beskrives som en søtsur blanding av våt hund og rekeskall som har ligget en dag i solen. Til nå har de bygget 8-10 meter i høyden, men det skal bli dobbelt så høyt innen de sier seg ferdig.

Drømmeværet

Bålet brenner visst også om det regner, men det har tidvis vært problematisk å tenne det opp på grunn av sterk vind. Men det jukses med litt tøyrester dynket i parafin på toppen for å få flammene i gang. Odd Hugo Eriksen er selveste bålveteranen på Laksevåg med 20 års fartstid som formann i Sankthanskomiteen i Laksevågs Bueskyttere, nå underholdningssjef og pressetalsmann. Uoffisielle værmeldinger tyder foreløpig på at det blir opphold onsdag.

— Drømmeværet er overskyet og 18 grader, sier Eriksen.

— Overskyet?

— Ja, hvis solen skinner sitter folk bare hjemme i hagene sine. Men det er 75 prosents sjanse for regn har vi funnet ut.

Nok av tønner

— Vi fikk Meteorologisk institutt til å lage statistikk over været på Sankthans for de siste 100 årene. Vi hadde inntrykk av at det alltid regnet, så vi ville finne ut av det en gang for alle. Og ifølge de tallene er det altså 75 prosents sannsynlighet for regn, sier Eriksen.

— Og dere setter deres lit til de 25 siste prosentene da?

— Ja, vi gjør jo det. Nå skal det sies at det ikke ser ut til å påvirke publikumsoppslutningen noe særlig.

— Det er jo bra.

— Ja, bergenserne er vant med litt vær, vet du.

— Tidligere år har det vært mangel på tønner?

— Det er ikke noe problem i år. Vi har rikelig, til sammen 600 tønner har vi lagret. Det går med 400 hvert år, så nå har vi allerede noen klar til neste år, sier Eriksen.

— Hvem får æren av å tenne bålet i år?

— Det er beste bålbygger, og hvem det blir, vet vi ikke før på Sankthans.

— Hva er ellers programmet for kvelden?

— Idol-Håkon skal spille, barnebålet tennes klokken åtte og storebålet tennes kvart over ni.

<b>BYGGER TØNNEBÅL:</b> Marius Iversen (t.v. med hjelm og ryggen til), Anders Bibow Olsen, Fredrik Berge Jørgensen, Chris Hagbart Hansen og Fredrik Rasmussen har bygget bål nesten hver kveld de siste fire ukene.<p/>ØRJAN DEISZ (foto)