Juletid er også en høytid for branner, og det er det noen som benytter seg av.

Til tross for at hun har registrert seg i Brønnøysundregistrene, ble Cecilie Wroldsen oppringt av et firma som kaller seg Norsk Brannsikkerhet.

— De spurte om jeg hadde mottatt en pakke med klistremerker til å lime på soveromsdørene, noe jeg ikke hadde. Så sa de at det var påbudt med slike merker og lurte på hvor mange soverom jeg hadde. Selgeren sa ikke noe om pris, og jeg sa jeg kunne få tre merker. Noen dager senere får jeg en pakke med seks klistremerker og en giro på 800 kroner, sier Wroldsen.

Flere har klaget

Et kjapt søk på nettet viser at Norsk Brannsikkerhet har fått flere klager og saker på seg hos Forbrukerrådet.

Klistremerkene er laget av refleksstoff og skal klistres på soveromsdører slik at røykdykkere lettere skal kunne se hvor det er soverom. Norsk Brannsikkerhet er ikke det eneste firmaet som selger slike merker over nettet.

- Absolutt ingen påbud

Overbrannmester Jan Ove Brakstad ved Bergen brannvesen sier at det overhodet ikke er påbudt med slike merker.

— Vi har fått mange henvendelser fra privatpersoner som lurer på dette og jeg kan si at vi overhodet ikke har noe med Norsk Brannsikkerhet å gjøre, sier han.

Det er telesalgsfirmaet Quadrofon AS som står bak Norsk Brannsikkerhet.

Brakstad forteller at han har tatt flere telefoner til selskapet.

— Når de gjentatte ganger bruker ord som «påbudt» og «myndighetskrav», og kaller seg Norsk Brannsikkerhet, kan folk lett oppfatte dem som en myndighet. Det er synd om vårt omdømme blir ødelagt av useriøse aktører, sier overbrannmesteren.

— Noen år tilbake fikk vi en forespørsel fra en røykdykker om slike merker kunne være fornuftig å produsere. Men har man godt med røykvarslere så skal det ikke være nødvendig å havne i en situasjon der en får brukt for slike merker. Det kan være et supplement til røykvarslere, men det er for all del ikke påbudt, sier han.

«Problemer med telefonen»

Daglig leder Otto Moe hos Quadrofon AS svarer ikke på noen av de fem telefonnumrene han er registret på. Når BT ringer firmaet på Nesttun og spør etter Moe får vi beskjed om at de har fått forbud mot å gi ut mobilnummeret. På spørsmål om de kan sette oss over til ham, får vi vite at telesalgfirmaet «har problemer med de utgående telefonlinjene».