Sterk vind og lynnedslag på Vestlandet og deler av Sørlandet har ført til store skader både på Telenors infrastruktur og kundeutstyr.

— Det er en del feil i Sogn ogFjordane og Møre og Romsdal. Men mest prekært er det i Rogaland og Hordaland,sier informasjonssjefPer Aril Meling i Telenor Norge.

Les også: Lyn slo ned i enebolig, taket tok fyr

- Utrolig lynaktivitet

Han forteller aten del må nå klare seg uten telefon, mens andre har et bredbånd som er slåttut. I enkelte tilfeller er det begge deler. Når det gjelder mobiltelefoner harde fikset de fleste senderne.

— Dethar vært en utrolig lynaktivitet. Selv om vi jobber på spreng, kommer detutrolig mange feilmeldinger, sier Meling.

Disse naturkreftene er det lite vi kan gjøre noemed. Detkan gå fra to til tre uker til vi får fikset det

Telenor har satt inn en rekke tiltak for å øke produksjonsevnen hos entreprenørene i romjulen, og de lover at liv og helse vil bli prioritert. Mange avde berørte må klare seg uten telefon og bredbånd i julen.

— Viliker det ikke vi heller, men disse naturkreftene er det lite vi kan gjøre noemed. Detkan gå fra to til tre uker til vi får fikset det. Vi jobber nå med å kartleggeressurser som kan hjelpe oss i andre deler av landet, men de vil først kunnebegynne å jobbe den 6. januar, sier Meling. - Hvorer skadene størst?

— Deter stort sett kystområdene som er blitt rammet. Det er mye i Bergen, Askøy ogSotra. Heldigvis har skadene skjedd på et begrenset område.

Kan få SIM-kort

Selv om entreprenørene har mangedoblet sin produksjon, er det nå rundt 1550 enkeltfeil hos privat- eller bedriftskunder bare i Hordaland og Rogaland. I en normalsituasjon er det samlet under 1500 feil i hele landet.

For å håndtere situasjonen er det besluttet ekstraordinær mobilisering av montørressurser til Vestlandet fra entreprenører fra andre deler av landet fra 6. januar. Disse vil jobbe både med feilretting og leveranse av teletjenester.

Meling forteller at de somringer Telenor får tilbud om å få tilsendt et SIM-kort.

— Mobilt bredbåndfungerer greit, sier han.

2,7 millioner lyn

Generelt har lynaktiviteten i 2014 vært svært høy, skriver Sintef på sine nettsider. I perioden januar til og med oktober ble det registrert tilsammen 2.71 millioner lyn i Nord-Europa.

Frem til 23. november i år registrerte Statnett nærmere 550 000 lyn over Norge. Det er fem ganger flere enn normalt i løpet av et helt år, ifølge Sintef sine nettsider. Lynregistreringen er et samarbeid mellom Statnett og Sintef.

I Hordaland er det registrert totalt 891 feil:

BERGEN 236
LINDÅS 98
ASKØY 83
SVEIO 72
KVINNHERAD 36
MASFJORDEN 34
RADØY 31
FJELL 31
SAMNANGER 24
BØMLO 22