• Congratulation! You have just won a Carribean Cruise for two, all included!

Thor-Marthin Elgsås fra Askøy trodde ikke det han hørte da han tok telefonen forrige uke. Med rette. For en velkjent cruise-svindel som har rotert på e-post, har nå spredd seg til telefonnettet.

— Stemmen i andre enden snakket engelsk og leste opp en melding om at jeg hadde vunnet et cruise for to. Alt jeg måtte gjøre var å ringe et amerikansk telefonnummer og oppgi kodeordet «cruise», forteller Elgsås.

Han noterte nummeret og sjekket det opp på en søketjeneste på internett

— Jeg fant ut at det var registrert i Dallas. Det viste seg at jeg måtte oppgi kredittkortnummer og betale 500 dollar - i forskudd. Folk i Sveits, Australia, Tyskland og Irland er blitt svindlet eller forsøkt lurt på samme måte.

Overfor sine potensielle ofre forteller svindlerne at cruise-paradiset Florida har vært så hardt rammet av naturkatastrofer og uvær de siste månedene, og at den lokale turistnæringen ønsker å hente europeiske kunder tilbake med vanvittige tilbud.

I flere diskusjonsforum på nettet står ofre frem og advarer andre.

— Hei. Jeg føler meg så dum, skriver for eksempel Chloe fra Irland.

Hun forteller om en telefonsamtale nokså lik den Thor-Marthin Elgsås ble utsatt for. Men i motsetning til askøyværingen, gikk hun i fellen.

— Jeg betalte 898 euro (7158 kroner), og lurer vi på om det går an å få tilbake pengene. Kan noen hjelpe oss, spør kvinnen.

— Dette viser at denne slags svindel ikke bare foregår på e-post, men nå også på telefonen, sier Elgsås.