EIRIK DAMSGAARDeirik.damsgaars@bt.no

Den provisoriske telefondesken i Rådhuset blir nedringt av vitebegjærlige bergensere. Da Bergens Tidende besøkte telefonsentralen ved 15-tiden i går, hadde allerede 230 spørretrengte ringt.

— Det hersker visst enkelte misforståelser ute blant folk.

Noen opplyser at "listen over fastleger er ufullstendig", fordi de ikke finner legen sin der, sier telefonskiftleder Ruth Jørgensen

Da må hun fortelle at alle allmennleger, som har inngått fastlegeavtale med kommunen, er ført opp på listen du fikk i posten.

— Hvor er min lege?

Fem personer betjener telefoner mens to ansatte sitter i en informasjonsskranke i Rådhuset. Innen 1. mars må alle ha valgt fastlege, i helsereformen som begynner å virke i juni.Og her er de vanligste spørsmålene folk stiller - og svarene de får:

— Legen min står ikke på listen. Hva gjør jeg da?

Du må likevel velge fra fastlegelisten hvis du vil være med i ordningen. Men selvsagt kan du fortsette å gå til legen utenfor ordningen, men egenandelen blir litt høyere.

— Jeg går til legespesialist, er ikke spesialistene med?

Nei, bare allmennleger er med i fastlegeordningen. Men du kan velge fastlege, og benytte spesialisten ved siden av.

- Jeg studerer i Oslo- Jeg studerer i Oslo, men har adresse i Bergen.

Da kan du velge fastlege i Oslo, og bruke en annen lege i ordningen når du er hjemme. Studentsamskipnadene og trygdekontorer har fastlegelister.

— Jeg er bortreist i hele mars. Hvordan velger jeg lege?

Du kan be naboen eller andre åpne posten din, og velge lege for deg. Eller du kan melde deg inn senere.

— Kan hele familien få samme lege?

Ja, det legges til rette for at familien kan få in og samme lege dersom det er ønskelig. Alle må sette legen på ønske nummer en.

— Kan jeg bo i Bergen og ha fastlege i Fjell kommune?

Ja, det er fullt mulig. Skaff deg listen over fastleger i Fjell, og skriv på skjemaet. Info-telefonen i Bergen kommune kan også gi deg legenummeret.