Det var tirsdag i forrige uke at tyveriet ble oppdaget av de ansatte ved De naturhistoriske samlinger. Hornet til et over 100 år gammelt neshorn var blitt saget av og erstattet av et amatørmessig plasthorn.

Alt tyder på at gjerningsmannen var interessert i å selge hornet til utlandet. Slike horn er verdt rundt 20.000 kroner, og kan males opp til bruk i potensmidler i Øst-Asia. I tillegg brukes neshorn i skaftet til sabelformede ghurka-kniver i Nepal.

Politiet vil ha flere viktige spor å gå på når de innleder etterforskningen i nærmeste fremtid. Personen som er i besittelse av hornet, skal nemlig ha ringt land og strand rundt og spurt om neshorn.

Ville eksportere

For om lag tre uker siden fikk rådgiver Øystein Størkersen ved Direktoratet for naturforvaltning en underlig telefon fra Bergen.

— Han sa han hadde et gammelt horn fra et neshorn, og lurte på hva som skulle til for å få eksporttillatelse. Mannen snakket bergensdialekt og hørtes ut som han kunne være rundt 40 år gammel, sier Størkersen til bt.no.

Bergenseren fikk beskjed om at det i utgangspunktet er forbudt å eksportere deler av fredede dyr fra Norge. Men det gjøres unntak for dyr som levde før 1975, da forbudet ble innført.

— Jeg sa han måtte sannsynliggjøre at hornet var eldre en det. Han fikk også beskjed om at hornet ville bli konfiskert, dersom han prøvde å eksportere uten tillatelse.

Folk ringer direktoratet om alt fra tigerskinn til elfenben, men telefoner om neshorn hører til sjeldenhetene.

— Jeg tror dette er første gang noen har ringt meg om neshorn, sier Størkersen, som dessverre ikke noterte telefonnummeret til bergenseren.

Ringte laboratorium

Den neshorn-interesserte mannen fortsatte ringerunden, og tok kontakt med museet der gjenstanden ble stjålet. Han ville gjerne vite hvordan man daterer et neshorn-horn.

— Kvinnen som tok imot telefonen, kunne ikke svare, og ga ham telefonnummeret til Nasjonalt laboratorium for C14-datering i Trondheim, opplyser styrer Bjarne Meidell ved De naturhistoriske samlinger.

Like etter kimet telefonen hos laboratorieleder Steinar Gulliksen.

— Ja, jeg kan bekrefte at en mann ringte og spurte om datering av neshorn. Han sa han ville eksportere et horn. Han virket seriøs, og var klar i måten han stilte spørsmål på. Jeg forklarte hvordan bein dateres, og det virket som han forsto alt jeg sa, sier Gulliksen til bt.no.

Aldri spurt om neshorn før

Det er første gang laboratoriet får en henvendelse om neshorn.

— Vi har undersøkt bein fra mammut og mange andre dyr, men aldri neshorn, sier han.

Laboratoriet opplyste at de godt kunne datere hornet for ham, og at det ville koste 3800 kroner pluss moms. Dateringen ville kunne fastslå om neshornet hadde levd før eller etter 1960.

— Ettersom det ble foretatt mange kjernefysiske prøvesprengninger på 60-tallet, vil vi kunne finne spesielle radioaktive spor i alle dyr som har levd etter det. Mannen takket for informasjonen, og sa han skulle ta kontakt, dersom det ble aktuelt, sier Gulliksen.

Ukjent for politiet

Politiet hadde ikke hørt om de mystiske neshorntelefonene da bt.no tok kontakt fredag.

— Det er helt klart interessante opplysninger. Vi vil se på dette straks vi har en formell anmeldelse på bordet, sier etterforskningsleder Siri Doksæter til bt.no.

Etter det bt.no kjenner til, vil museet levere anmeldelsen i løpet av dagen.

<b>STJÅLET:</b> Tyven saget av det ekte hornet, og erstattet det med et nytt av plast. - Det er trist å miste det eneste neshornet i Norge, sier museumslektor Trond Andersen.
Helge Sunde