Tirsdag kveld amerikansk tid var finansskandalen et faktum da WorldCom innrømmet uriktig bokføring av nær fire milliarder amerikanske dollar.

Nyheten om det nest største telekommunikasjonsselskapet i USA, sendte børsene nedover over hele verden onsdag.

I Vaksdal følges utviklingen 24 timer i døgnet. Teleselskapet IqTele har WorldCom som sin viktigste samarbeidspartner.

— Veldig uheldig

— Situasjonen er veldig uheldig for oss. Dersom WorldCom går under, vil vi tape mange penger,

sier Bernt Erik Hansen til Bergens Tidende.

Han er pressekontakt i selskapet, som selger tellerskritt til privat- og bedriftskunder.

Selskapet ble opprettet i januar i år, og har fremdeles ikke levert regnskap til Brønnøysund.

— Hva vil skje med selskapet?

— Det vil ikke skje noe, men vi må konsolidere driften og vil miste en del inntekter, sier Hansen.

Nå mottar IqTele om lag 400.000 kroner i måneden i provisjon for de om lag 1300 bedriftskundene de har penset inn på WorldCom sitt nett.

I tillegg har de omtrent 3000 privatkunder.

— Vi har allerede iverksatt tiltak for å hindre at de blir berørt, sier Hansen.

- Ikke hastverk

Teleselskapet WorldCom går mot konkurs, men det kan ta tid før det skjer. Selskapets største kreditorer vil forsøke å berge det de kan av usikrede lån. De har foreløpig ikke hastverk med å slå WorldCom konkurs, skriver Financial Times torsdag.

Overraskende gode tall for utviklingen i den amerikanske økonomien ga en viss lysning i aksjemarkedet torsdag. Tall fremlagt av myndighetene viser at den amerikanske økonomien vokste mer i første kvartal i år enn den har gjort på to år. Forbruksveksten var også bedre enn ventet, det samme var investeringstakten. Dette bidro til å bringe sjokkerte investorer til hektene igjen, og mange kjøpte aksjer som hadde fått hard medfart dagen før. Børsene i Asia og Europa tok seg også opp igjen etter sjokket. Men oppsvinget på Wall Street flatet ut, og usikker-heten vendte tilbake.

— Oppgangen i dag skyldes i hovedsak at noen er ute etter å hente gevinster etter det store fallet i går, sier informasjonsdirektør ved Chou Securities Akira Nakamura.

Oslo Børs svinger

Oslo Børs' hovedindeks løftet seg med 3,6 prosent til 147,7 poeng torsdag. Som vanlig når børsen korrigerer seg etter kraftige fall, var det onsdagens tapere som gjennomgående ble torsdagens vinnere. Telenor fikk således en oppgang på hele 5,8 prosent.

Onsdag sank hovedindeksen på Oslo Børs til det laveste nivå siden terrorangrepet mot World Trade Center i september i fjor.

Konkursen i energigiganten Enron vil havne i skyggen av en WorldCom-konkurs, fordi det er snakk om så mye større verdier.

En slags trøst kan det være at det var revisorfirmaet Arthur Andersen som hadde WorldComs regnskaper, som de hadde Enrons. Verre hadde det vært om et av de andre store revisorfirmaene hadde godkjent WorldComs regnskapsførsel, sier regnskapseksperten Art Bowman til Financial Times.

(NTB)