Det er for lengst blitt tradisjon i Bergen å kåre byens fineste forretningsfasade. I år fant juryen i Det Nyttige Selskab til og med en verdig kandidat i den ytre by. Og det har kun skjedd to ganger på ti år.

Som juryen selv sier: «Om kandidatene ikke står i kø i indre by, er det enda lengre mellom dem i ytre by».

Men altså.

Årets to vinnere er på sett og vis i slekt med hverandre. I indre by gikk Fasadeprisen for 2002 til Telegrafen, og i ytre by til det nye Telenor-bygget på Kokstad.

I begrunnelsen heter det:

«Det er ingen stor prestasjon å få øye på det nye Telenor-bygget der det ligger som en knyttneve». Videre mener juryen at bygget har er en fasade man ser, og en fasade det er vel verdt å se nærmere på. Alt i alt en flott fasade som skiller seg positivt ut fra meget annet i dette nye næringsbyggområdet. Heter det.

Arkitektene Pedersen/Ege, Bjerk og Bjørge og Einar Tønseth har mottatt flere priser for bygget allerede, men fasadeprisen henger selvsagt høyt.

Om du lurer, er det Lagunen og Fotografene Kjerstin + Steinar på Minde som har mottatt de tidligere prisene i ytre by.

Så til indre by.

Gjengen som har blåst nytt liv i Telegrafen fra 1927, får rikelig belønning for det. Bygningen blir av juryen beskrevet som et smykke i bybildet, og BaraGruppen og arkitekt Truls Waage har all grunn til å være stolte av byggets indre fasade.

«Det er prisverdig at de originale detaljene er beholdt, fra bokstavene og den store porten i hovedinngangen til de innvendige gatelyktene, freskene og frisene», skryter Det Nyttige Selskab.

Som har sine argusøyne åpne hele året. Kanskje kommer de snart til en fasade nær deg?

«ET SMYKKE»: Fasadeprisen 2002 for indre by gikk til Telegrafen.
FOTO: ARNE NILSEN