Jan skal bare imponere. Briske seg for Hilde. Lars skal bare vinne over Jan. Vise hvem som er sjefen. Anne kjefter på Lars. Hilde trygler Jan, men sjåførene blåser tvert — de har kontroll. Bilene brenner gummi, suser over flater, rundt svinger, passerer hverandre. Ser ikke den tredje bilen i motgående felt.

Bang.

Roadmovie-musikken stilner. På scenen sitter Anne i rullestol. Hvorfor gikk det slik?

Klar for skoleturné

Skuespillerne Camilla Meyer Olsen (21), Susann Bugge Kambestad (19), Christian Teigland (20) og Tor Martin Eriksen (28) prøver ikke å gi svaret. De håper i stedet teaterstykket «RV 555» vil skape debatt og større åpenhet blant ungdom i Hordaland. Stykket er skrevet av Eirik Tveiten og er et samarbeidsprosjekt mellom Vestlandske Teatersenter og Hordaland Vegkontor. Temaet er ungdom og villmannskjøring.

— Stykket er ment for de yngste sjåførene. Jeg tror vi må inn i hodet på sjåførene og snakke med dem. Det er det eneste som nytter, sier Tor Martin.

— Før man har fått lappen har man ofte full tillit til sjåføren som på sin side har følelsen av udødelighet.

— Du vet jo at marginene er små når du kjører fort, men utfordrer skjebnen og tenker at det går bra, tilføyer Susann.

Eks-råkjører på rollelisten

— Hvordan er det å gå inn i rollene?

— Nett som å ta på seg buksen. Man blir forandret, svarer Christian Teigland.

Han har råkjørt flere steder enn på scenen og tar personlige erfaringer i bruk under diskusjonsdelen av skoleturneen.

— Jeg krasjet alvorlig en gang. Kjørte altfor fort og smalt inn i bilen foran. Fikk bare litt vondt i en arm, men det kunne gått skikkelig galt. Du får et rush, et kick. Du føler at du mestrer noe. Det som er så synd er at du lærer ikke før det går galt.

RÅKJØRERE: Teaterstykket «RV 555» skal få fartsglade ungdommer til å skjønne konsekvensen av råkjøring. Her krangler Jan (Christian Teigland) og passasjer Hilde (Camilla Meyer Olsen) om farten.
FOTO: ODD MEHUS