• Fordommene blir mindre når vi har vært hjemme hos hverandre, tror muslimske Ahlam Aakre etter å ha hatt inkluderingsministeren på tebesøk.

— Kom inn og slå dere ned, smiler Ahlam Aakre og ønsker gjestene Audun Lysbakken (SV) og Oddny Miljeteig (SV) velkommen inn i stuen i leiligheten Solheimsviken.

På bordet står det arabiske kaker, konfekt, te og kaffe. En krydret røkelse dufter i hele leiligheten.

I vår startet Antirasistisk Senter kampanjen «Tea Time», der norske muslimer inviterer ikke-muslimer i teselskap for å lære hverandre å kjenne. Kronprinsesse Mette-Marit, Erna Solberg og Kristin Halvorsen er blant de mange som allerede har gjort det i Oslo.

Ventelistene er lange, og interessen øker nå også i Bergen, ifølge Antirasistisk Senter. 15. september tildelte Audun Lysbakken 700.000 kr til prosjektet.

- Trenger å bli kjent

Onsdagens besøk av inkluderingsministeren er det første tebesøket for familien Aakre. De vil gjerne ha flere på besøk.

— Vi trenger å bli kjent med hverandre og forstå at vi alle er vanlige mennesker. Jeg tror alt blir lettere når vi har vært hjemme hos hverandre, sier Ahlam.

Mens de drikker te forteller hun inkluderingsministeren om en opplevelse i barnehagen der hun arbeider. En forelder til et barn snakket til henne i 10 minutter om hvor forferdelig muslimene er.

— Du vet at jeg er muslim? sa jeg. Da prøvde vedkommende skamfullt å snakke det bort, forteller hun.

Både hun og mannen, Arnvid Aakre, ser på seg som moderne, sekulære muslimer. De ønsker en mer nyansert fremstilling av muslimer i mediene.

— Mediene skriver mye om karikaturtegninger og terror. Det er viktig å lære barna på skolen mer om muslimer og andre religioner. Om at ikke alle er terrorister og at alle jenter med skaut er undertrykte, sier Ahlam Aakre.

Familien Aakre har bodd i Norge i 8 år, etter å ha vært bosatt 15 år i Egypt.

— Vi er ikke en standard muslimsk familie, men hvem er egentlig det? sier Arnvid Aakre.

— Muslimske familier er vel like ulike som norske familier, sier Lysbakken.

Gruppetenkning

Det er et av ønskene med å få fart i «Tea Time»-prosjektet. At vi skal lære hverandre på kjenne. Vi har alle et ansvar for integrering, sier statsråden.

Han påpeker at mange var raske med å tro at islamistiske ekstremister sto bak terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22. juli.

— I timene etter terrorhandlingene, opplevde mange muslimer en sterk frykt. De var redde for hvordan situasjonen skulle bli for dem. Så viste det seg at det var en hvit, etnisk nordmann som hadde begått ugjerningene. Det var et varsku til oss om at vi har kommet for langt i gruppetenkningen.

Lysbakken tror det er vanskeligere å drive med kollektiv tenkning etter 22. juli.

— Jeg tror det er en ny ånd, vi må ta vare på det tydelige fellesskapet. Målet er at de arrangerte tebesøkene skal gå over i en naturlig prosess der vi invitere hverandre hjem naturlig. Det viktigste med integreringspolitikken er å avmystifiserer hverandre.

Arnvid Aakre er helt enig.

— Det er viktig å utnytte stemningen. Vi må jobbe med det så ikke isen legger seg på toppen igjen.