En episode i Bergen sentrum for to uker siden: Taxisjåføren Eyüp Akyol har problemer med en kunde som er godt beruset. I en diskusjon svarer kunden med å ta rennefart og sparker til taxien i siden, slik at det blir en synlig bulk i døren.

— Fulle folk skaper mye trøbbel. Det er ikke måte på hva man kan oppleve når man kjører taxi i Bergen sentrum på nattetid i helgene, sier taxisjåføren.

- Løper fra betaling

Han er ikke den eneste som forteller historier om hva man kan oppleve av fulle folk i taxikøer.

Les også:

— Lei av animerte personer

I slutten av januar skulle taxisjåføren Jan Robert Olsen fra Bergen Taxi kjøre to unge menn til Askøy. De skulle settes av ved en minibank på Kleppestø, men i stedet for å ta ut penger og betale for turen, så stakk de av.

— Jeg måtte selv løpe etter dem for å få pengene, og det endte opp i et basketak, forteller sjåføren.

Politiet ble blandet inn og det endte med anmeldelser og motanmeldelser. For Jan Robert Olsen ga ikke kjøreturen annet enn tapt fortjeneste.

- Legger seg flate

Flere sjåfører velger bevisst å holde seg borte fra taxikøene i de verste timene når utestedene tømmer og folk skal hjem. Helst samtidig. Det sier seks taxisjåfører BT har snakket med.

De forteller om folk som legger seg flate foran bilene i krangel om hvem som skal ha taxien. Folk som tramper oppå biltakene, for å feire Brann-seier, og folk som drikker og spyr i bilene. Og som truer med drap dersom man ber dem tørke opp eller gjøre opp for seg.

— Vi kjører heller oppegående folk som ringer fra en leilighet enn å kjøre inn til sentrum og køene i Torggaten og på Ole Bulls plass, sier Øyvind Arntzen fra Norges Taxi.

Han får støtte fra sine kolleger.

Politiet trenger taxihjelp

Politiet i Bergen er fullt klar over problematikken med taxisjåfører som vegrer seg for å ta turen inn i bykjernen på nattetid.

— Vi vet at det er taxisjåfører som kvir seg for å kjøre inn i sentrum. De er redd for skader og den store trengselen rundt bilene. Problemet vårt er at om taxisjåførene ikke kjører i sentrum, så får vi enda større problemer med å få folk hjem, sier politioverbetjent Bengt Angeltvedt.

Han leder divisjonene som hver helg har ansvar for ro og orden i Bergen sentrum.

— Vi er helt avhengig av at taxiselskapene bruker all kapasitet de har til å yte kundene i sentrum den service de må ha, også i helgene. Så skal vi gjøre alt vi kan for å hjelpe taxisjåførene med å holde orden, sier Angeltvedt.

- Politiet gjør ikke nok

Men her ligger også problemet for flere av sjåførene. De føler at politiet ofte ikke har tid til å hjelpe dem.

— For litt siden hadde vi en kunde som la seg ned foran bilene i taxikøen. Politiet sto rett ved siden av, uten å gjøre noe, sier sjåfør Eyüp Akyol.

Bengt Angeltvedt gir sjåførene rett i at det kan forekomme situasjoner der politiet ikke klarer å følge opp alt som skjer.

— Det handler om våre ressurser. I utgangspunktet prioriterer vi taxisjåførene, og har alltid en bil på plass i Torggaten med hovedoppgave å ta seg av taxikøene, sier Angeltvedt.

Har du forståelse for at taxisjåførene reagerer? Diskuter saken her!

HÆRVERK: - Enkelte kunder gjør også hærverk. Mine seter er blitt kuttet opp med kniv, sier Eyüp Akyol. Her sammen med kollega Jan Robert Larsen fra Bergen Taxi. FOTO: EIRIK BREKKE
LEI SENTRUM: - Jeg har sluttet helt med å kjøre nattetid i helgene. Jeg fikk nok av spye og slåssing, sier Vidar Eikenes (nærmest). Her sammen med Foud Hammodh (f.v.), Eyüp Akyol, Erkan Bostanci, Jan Robert Larsen og Øyvind Arntzen. FOTO: EIRIK BREKKE