I femtiden i går morges kjører en drosje fra Bergen Taxi i Øvre Fyllingsveien ved Melkeplassen. I bilen har sjåfør Remy Jansen (23) en kvinnelig kunde. Sjåføren stopper, og passasjeren skriver under på kvitteringen. En helt normal tur.

— Så ser jeg det kommer i full fart ned bakken en kar full av blod. Han går halvveis inn i bilen - jeg trodde han ville ta tak i hun som satt i bilen, sier Jansen.

— Så spør jeg hva han vil. Så begynner han å hyle og skrike til meg. Jeg sier jeg har kunder, men han setter seg halvveis opp på henne og sier «hon e damen min», sier han.

Jansen begynner å kjøre bilen for å få mannen, som bare er halvveis inne, til å gå ut. Men i stedet drar han seg inn i bilen.

— Og da smeller det.

Mannen sender et svært kraftig slag i ansiktet på Jansen.

— Så reiser de seg begge to og går derfra sammen. Da skjønner jeg at de var sammen.

Jansen trykker på alarmknappen i drosjen, får kontakt med sentralen som sender melding til politiet. Også Jansens kolleger i området får meldingen, og etter et par minutter er tre andre drosjer kommet til.

Gjerningsmannen pågrepet

Etter rundt 20 minutter kommer politiet, og siden kvinnen bestilte drosjen har Jansen hennes telefonnummer.

— Jeg tror det var på den måten de klarte å få fatt i fyren, sier Jansen.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Hordaland politidistrikt bekrefter at de har pågrepet den antatte gjerningsmannen. 27-åringen ble avhørt av politiet i går, og sitter i arresten.

— Han er siktet for legemsbeskadigelse, som har en teoretisk strafferamme på tre års fengsel. I praksis innebærer det generelt ubetinget fengsel, som regel mellom 60-90 dager, sier Onarheim, som ikke vil si om mannen er kjent av politiet fra før.

Onarheim sier politiet nå venter på å få avhøre drosjesjåføren og kvinnen som satt i bilen, før de kan ta stilling til om mannen skal varetektsfengsles.

Hardt skadet i ansiktet

Mens politiet jaktet på gjerningsmannen ble Jansen fraktet til legevakten i ambulanse. Derfra ble han sendt videre til Haukeland Universitetssykehus.

Der ble det konstatert hjernerystelse, to benbrudd rundt det høyre øyet og skade bak trommehinnen i mellomøret. I tillegg skal han sjekkes for skader i kjeven.

— Dette er selvfølgelig ikke noe hyggelig, men heldigvis er slike situasjoner relativt sjeldne, sier adm. direktør Jan Valeur i Bergen Taxi.

Ifølge Valeur fungerte selskapets nødprosedyrer, slik at tre kolleger av sjåføren var på stedet et par minutter etter overfallet.

Valeur sier at så alvorlige overfall som dette opplever de bare én gang i året.

— Vi kjører 2,3 millioner turer i året, og det vi kaller reelle nøder - alt fra slikt som denne hendelsen til krangel i bilen - hadde vi 15 av i fjor. Bare et fåtall innebærer vold i bilen. Men en gang er en gang for mye, sier han.

Vil kjøre igjen

Jansen sier han ikke har opplevd lignende før, men har ikke mistet lysten på å kjøre drosje.

— Det tror jeg skal gå fint. Jeg er ikke redd for kjøre igjen, men du vet - det er jo skremmende når det skjer sånne ting, sier han.

- SKREMMENDE: Taxisjåfør Remy Jansen fikk et kraftig slag i ansiktet av en 27-årig mann som prøvde å trenge seg inn i bilen hans. Nå venter operasjon på Haukeland. - Det var skremmende, men jeg tror det skal gå fint å kjøre drosje igjen, sier 23-åringen.
Høvik, Tor