Aldri før har så mange taxfreeposer vært båret om bord i utenlandsfly eller gjennom tollen som i år. Administrerende direktør Florian Seidel i Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikken på Flesland, sier at politikernes ja til å kjøpe taxfreevarer ved ankomst fra 1. juli i fjor, har vært meget god butikk.

— Andelen av flypassasjerer, som handler kvoten sin ved ankomst på Flesland er sterkt økende. Nå står passasjerer som ankommer flyplassen for 45 prosent av omsetningen og er økende, legger han til.

Flere passasjerer

Florian Seidel vil ikke si noe om hvor mye det omsettes for i den flunkende nye butikken på Flesland. Men han regner med at salget av taxfreevarer vil stige til nye høyder allerede neste år. Både nye utenlandsruter, flere passasjerer og utvidelsen av kvoten med en ekstra flaske vin tidligere i år, vil gi enda mer penger i kassen.

I går var det offisiell åpning av den 750 kvadratmeter store taxfreebutikken i utenlandshallen på Flesland. Selv om butikken har vært åpen en tid, har ikke byggearbeiderne gjort seg ferdig før denne uken. Nå blir samtlige passasjerer, som skal reise til utlandet geleidet direkte inn til taxfreehyllene før avgang.

Fett for Avinor

Også Avinor tjener godt på taxfree-suksessen på Flesland for tiden. Men heller ikke terminal- og markedssjef i Avinor på Flesland, Alf Sognefest, vil ut med omsetningstall.

— Vi har som mål å redusere regulativet for flyselskapene, slik at disse kan lande og operere på Flesland billigere enn i dag. Da må vi kompensere for inntektstapet fra landings- og passasjeravgiftene med kommersielle inntekter. Og her er nå taxfreesalget et av de store bidragene, sier Sognefest.