BT var i går i kontakt med nesten hele havnestyret, som består av et flertall politikere fra Bergen og omegnskommunene.

— Jeg har lest rapporten, så mye kan jeg si, sier styremedlem i havnestyret, Terje Ohnstad (Ap).

— Var det hyggelig lesing?

— Det vil jeg ikke kommentere.

Byrådet informert

Varaordfører Trude Drevland (H) sitter også i styret, men sier i en tekstmelding at hun ikke har noe å si til BT om denne saken.

— Jeg har lest utkastet, ikke den endelige rapporten. Men jeg uttaler meg ikke, sier styremedlem og sjef for marinebasen på Haakonsvern, Åsmund Andersen.

— Jeg går ut fra at det er noe å fortelle når det innkalles til pressekonferanse, men jeg sier ikke noe om hva det kan være.

Selv om havnestyret tok initiativ til granskningen, er det formelt byrådsavdeling for finans som har bestilt rapporten fra PwC.

— Ordføreren overleverte rapporten og orienterte byrådet i går, sier finansbyråd Harald Victor Hove (H).

Ut over det vil han foreløpig ikke kommentere saken.

Også byrådsleder Monica Mæland bekrefter at hun er informert.

— Vi har vært involvert i denne saken siden varslingen, og vi bestilte granskingsrapporten. Nå er vi orientert om innholdet i rapporten, er alt Mæland vil si.

Mange spekulasjoner

I dag skal de ansatte i Havnevesenet orienteres om funnene i rapporten. Deretter vil det ventelig bli gitt en presseorientering i saken.

— Det innebærer gjerne at rapporten avdekker kritikkverdige forhold?

— Det forstår jeg at du tenker, men jeg er lojal mot det styret har bestemt. Dette skal styreleder Gunnar Bakke uttale seg om, sier havnestyrets nestleder og Austrheim-ordfører Ole Lysø (Ap).

De tillitsvalgte blir de første som informeres om rapporten i dag.

— Folk er spente. Det er så mange spekulasjoner som flyr rundt her, men vi har ikke fått vite noen ting, sier Åsmund Åstveit, tillitsvalgt i Havnevesenet.

Etter det BT kjenner til, er det leder for granskningen i PwC, Helge Kvamme, som vil presentere rapporten. Hele havnerådet, som består av 21 lokalpolitikere fra medlemskommunene i BOH er også invitert til redegjørelsen.