En mann i 30-årene er dømt til 26 dagers fengsel og en bot på 15.000 kroner i Fjordane tingrett.

Han får heller ikke kjøre bil på to år og et halvt år.

Ti halvlitere og vin

Episoden skjedde i Sogn og Fjordane en lørdag i september i fjor. Ifølge egen forklaring hadde mannen drukket ti halvlitere og vin i løpet av dagen før han ble pågrepet av politiet. Blodprøven viste en promille på 2,8.

Det var et vitne som varslet politiet. Han hørte en skrapelyd utenfor stuen, og oppdaget at en bil hadde kjørt opp i en blomsterrabatt. Han dro kjensel på tiltalte.

Tiltalte kom seg løs, og fortsatte ferden. Vitnet fulgte etter. På en parkeringsplass fant han igjen bilen, og kontaktet tiltalte som satt i førersetet. Mannen fremsto som «kraftig beruset da han kom ut av bilen. Han sjanglet og snøvlet mens han snakket», ifølge dommen.

Sov med ølboks i hånden

Da politiet kom frem tjue minutter senere, satt han og sov i passasjersetet — med en ølboks i hånden. Nøklene sto i tenninglåsen.

Tiltalte forklarte i avhør at han aldri hadde kjørt bilen, men det trodde ikke retten på. Dommerne mener at han «gjentatte ganger» har ført motorvogn uten gyldig førerkort.

Retten påpeker også at kjøringen skjedde i et boligområde på et tidspunkt der man normalt møter på gående og andre kjøretøy.

Likevel slo de av på aktors påstand om 30 dagers fengsel, og endte altså på 26 dager.