Det var i oktober i fjor at den polske mannen fikk lyst til å ta seg en kjøretur midt på natten i Nordfjord. Det endte med at han ble stoppet av politiet.

Halvannen time etter pågripelsen ble promillen målt til 2,71.

Retten slår fast at «køyring med eit promillenivå som i denne saka utgjer eit vesentleg farepotensiale, både for sikta sjølv og andre vegfarande».

Tobarnsfaren, som også tidligere er straffet, kjørte dessuten uten gyldig førerkort.

Han brukte alkohol som medisin i en periode før hendelsen og mistet kontrollen over alkoholbruken.

Mannen tilsto, men syntes slett ikke han burde mistet førerkortet. Han argumenterte med at han trenger førerkort i en ny jobb han ønsker seg, og for å kjøre til butikken for å handle.

Retten kunne knapt vært mer uenig, og sa seg enig i påtalemaktens påstand om at to år og seks måneder uten førerkort er en passende straff.

Retten påpeker at det normale i slike tilfeller er ubetinget fengsel, men Kriminalomsorgen i Sogn og Fjordane har vurdert mannen som egnet til å være med på et program mot ruspåvirket kjøring, noe han har samtykket til. Han har etter eget utsagn ikke drukket alkohol etter episoden.

Polakken må imidlertid holde seg i skinnet mye lenger enn det: Han ble dømt til 40 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år.

Han må også svelge 20.000 kroner i bot, eventuelt 15 dager i fengsel. Han må også avlegge ny førerprøve.