Like før klokken ett natt til torsdag ble mannen i 30-årene stanset av politiet i Fritz C. Riebers veg noen hundre meter fra Lagunen. Han var på vei sørover da han ble målt til mer enn det dobbelte av fartsgrensen, 164 kilometer i timen.

Ole Geir Magnussen har arbeidet 25 år i politiet og var på vakt som operasjonsleder.

— Jeg har aldri vært borti lignende. Dette er særdeles alvorlig, sier han.

Ifølge Magnussen var det en sivil patrulje fra Utrykningspolitiet som målte den livsfarlige bilturen.

45 meter sekundet

— De lå bak og gjennomførte en gjennomsnittsmåling fra Fjøsanger mot Troldhaugstunnelen. Denne målingen har sikkerhetsmarginer. Jeg vil derfor anta at farten kan ha vært høyere underveis, sier Rasmussen.

En bil som holder 164 kilometer i timen, forflytter seg 45 meter i sekundet. Bilen hadde nesten kommet seg til Lagunen da politiet stoppet ham.

— Han stanset da patruljen satte på blålysene. Deretter ble mannen innbrakt for å ta promilleprøve. Den viste 1,1, sier operasjonslederen.

Mistet lappen tidligere

Bilføreren ble fratatt sertifikatet på stedet. Det er uvisst om han ble løslatt i løpet av natten. Politiet vil avhøre ham om kjøringen.

— Han har flere trafikksaker på seg og har blitt fratatt førerkortet tidligere, men han hadde gyldig førerkort da han nå ble stanset, sier Rasmussen.

Politiet bisto mannen for å få transportert bilen hans hjem. Han kommer etter alt å dømme til å få bot og ubetinget fengselsstraff, og det er svært tvilsomt om han noensinne får sertifikatet tilbake.

Uvanlig fort

Et søk i arkivet viser at ruskjøring i så stor fart er høyst uvanlig. Men for ni år siden skrev bt.no om en 21-åring som prøvde å stikke av fra politiet etter å ha fyllekjørt i 172 kilometer i timen, også det på Fritz C. Riebers veg.

Den høyeste farten finner vi sommeren 2007, men ikke i vårt distrikt. Da ble en 22-åring tatt med 0,88 i promille. Han kjørte i 200 kilometer i timen ved Tønsberg.

Høyest promille hadde en mann som ble tatt i 170 kilometer i timen med hele 1,7 i promille i Østfold samme år.

I 2009 blåste en mann rødt i Ringsaker, etter å ha kjørt like fort som føreren som ble tatt i Bergen natt til torsdag.

I mai i år ble en mann tatt i 170 kilometer i timen i Vestfold, mistenkt for promillekjøring.