BJARNE KVAM bjarne.kvam@bt.no

— Jeg kan bekrefte at vi har gjort et større beslag av narkotika og at personer er pågrepet og fengslet i saken, sier kriminalsjef Svein Erik Krogvold til Bergens Tidende nettutgave.

Etter det Bergens Tidende kjenner til, er beslaget på mellom ett og to kilo heroin. To personer ble varetektsfengslet i forrige uke. Minst en av dem er av utenlandsk opprinnelse, og skal være fra Midtøsten.

Dette er første gang på over et år at Bergens politidistrikt bruker den såkalte «proffparagrafen».

Nekter straffskyld - Min klient nekter for å ha noe med dette å gjøre, sier en av de siktedes forsvarere, advokat Carl Hartwig.

Det har lenge vært mye heroin i omløp i Bergen - likevel klarte ikke politiet å ta en eneste storsmugler i fjor.

Politimester Wegner blinket ut kampen mot narkotika som et satsingsområde i fjor - men på grunn av økonomiske nedskjæringer ble det aldri noe av offensiven.

Etter 32 overdoser i fjor og en stofftilgang større enn noen gang, har politiet bestemt seg for å ta et skikkelig krafttak i år.

Tradisjonell etterforskning De to som nå er siktet i den store heroinsaken, har imidlertid ikke blitt tatt på grunn av politiets nye satsning.

— Pågripelsene i forrige uke er et resultat av tradisjonell etterforskning, opplyser kriminalsjef Krogvold.

— Den nye offensiven mot narkotika er ennå ikke kommet i gang. En arbeidsgruppe vil utarbeide en strategi for dette arbeidet, opplyser kriminalsjefen.

Narkotikasakene deles inn i tre grupper. Grunnlaget for alle sakene er straffelovens paragraf 162 som forbyr befatning med narkotika. De mest alvorlige sakene kalles tredjeleddsaker, og det er en slik sak politiet nå har rullet opp. I hele 2000 ble ikke én eneste person siktet for en tredjeledd-sak.

750 gram heroin Det ble imidlertid tatt langt flere for såkalt andreledd-saker i fjor. Tallet var 83, en økning på over 50 prosent fra året før.

Grensene flyttes stadig oppover for hva som skal regnes som tredjeledd-saker («proffparagrafen»).

For å bli siktet etter denne bestemmelsen må man bli tatt med minst 750 gram heroin. For de andre narkotikatypene er grensene minst 80 kilo hasj, minst 3 kilo amfetamin, minst 15.000 drypp LSD og minst 15.000 tabletter ecstasy.