Mandag ble 50-åringen fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

Tatt etter storbranner

Den direkte foranledningen var tyveri av fem ølflasker fra et selskapslokale i Bergen sentrum natt til fredag.

— Tyveriet ble oppdaget i etterkant av de tre brannene i sentrum. En brannvakt som sto et stykke unna der det hadde brent, hørte noen lyder i et smug. Han sjekket, fant 50-åringen med fem ølflasker som var stjålet fra lokalet - og ringte politiet. Det skal også ha blitt funnet en antatt stjålet 50-lapp på 50-åringen.

Det sier politiadvokat Helge Vigerust, påtaleansvarlig for saken mot 50-åringen. Mandag ba han retten om å få mannen fire uker i varetekt.

- Skader for millioner

Den 50-årige, notoriske innbruddstyven har blitt regnet som sinnslidende i flere tiår. Dermed har han sluppet unna straff for over 300 innbrudd i årenes løp.

- Jeg har aldri skjønt hva «strafferettslig tilregnelig» er, sa mannen til bt.no i april.

Politiet har følt seg maktesløse overfor mannens herjinger, som på sitt verste skal ha ført til skadeverk for flere millioner kroner i året.

Men i februar gjorde en ny uttalelse fra to psykiatere at bildet endret seg:

Psykiaterne mener 50-åringen har vært tilregnelig i perioden fra høsten 2011 og ut 2012. Dermed tok politiet ut en omfattende tiltale mot ham, for over 60 forhold. Av dem gjelder 35 grove tyverier, mange av dem fra småbutikker i Bergen.

Rettssaken skal etter planen opp i starten av september i år.

Forsvarer uenig

I mandagens fengslingsmøte argumenterte politiet med at 50-åringen er tilregnelig og at det er fare for at han vil fortsette med kriminalitet. 50-åringens forsvarer mandag, advokat Erik Johan Mjelde, inntok det helt motsatte standpunktet:

— Vi mener at siktede er utilregnelig og at det ikke er fare for gjentagelse. Han motsatte seg fengsling, og mener også at han ikke har gjort innbrudd. Ifølge ham gikk han inn et åpent vindu, sier Mjelde.

Forsvareren viser til at den nye sakkyndigrapporten i utgangspunktet gjelder for de tidligere forholdene han nå er tiltalt for.

— Skal han fengsles nå, kreves det en selvstendig vurdering av om han var tilregnelig da han stjal ølflaskene natt til fredag, sier Mjelde.

- Trenger behandling

Sent mandag ettermiddag kom kjennelsen fra Bergen tingrett: 50-åringen blir varetektsfengslet i fire uker.

— Retten forholder seg til den nye sakkyndigvurderingen, der siktede regnes som tilregnelig. Forholdene i seg selv er jo mindre alvorlige, men rettten mener han kan være i oppstarten av en ny runde med kriminalitet. Vi har foreløpig ikke tatt stilling til om vi skal anke, sier forsvarer Mjelde.

Politiet varsler nå at de ønsker å holde på ham frem til rettssaken til høsten.

Politiadvokat Vigerust mener det nattlige øltyveriet viser at 50-åringen trenger skikkelig behandling for å forandre seg.

— Jeg er åpen for forslag fra helsevesenet og forsvarer hvis de har et bedre forslag enn fengsling. Men det skal være et bedre alternativ, altså. Med vår fangebehandling kommer vi til kort når det gjelder å endre denne personens adferd. Det kan ikke gjøres på enkle måter.