Det polske kjæresteparet står trolig bak rundt 20 bilinnbrudd i Lindås, Radøy og Austrheim siste uken.

Det var tilfeldigheter som gjorde at paret ble tatt.

— Vi har vært på jakt etter disse to en stund. Vitner observerte en rød Volvo 740 sist de var i aksjon, og en våken kollega utenfor tjeneste kom over dem onsdag morgen mens de lå og sov i bilen. Da vi kom til, var bilen søkklastet med tyvegods, forteller lensmann Svein Fammestad ved Lindås og Meland lensmannskontor.

14 anmeldelser til nå

— Nå må politiet gå i gang med den omfattende jobben det er å finne de rettmessige eierne til alt tyvegodset, sier Fammestad.

Foreløpig har politiet fått inn 14 anmeldelser om innbrudd. To av disse kommer fra Meland, tre fra Lindås, tre fra Austrheim og hele seks fra Radøy. Fammestad regner likevel med at det vil komme inn enda flere anmeldelser.

Stjålet bil?

Kjæresteparet har vært i Norge som turister den siste tiden, og de har brukt en svenskregistrert bil. Politiet vet ennå ikke om denne bilen er stjålet.

Den 30 år gamle polske mannen og hans 19-årige kjæreste vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling torsdag.

— Merker dere en økning i vinningskriminaliteten også utenfor Bergen?

— Det har vært en topp i sommer, uten at jeg vi si den har vært unormalt høy, sier Fammestad.

Gjengangere fengslet

I resten av distriktet har en vært forskånet fra en økning tilsvarende den i Bergen. Både politiet på Voss og i Sogn og Fjordane forteller om stabil vinningskriminalitet i sommer.

De siste dagene har det faktisk roet seg også i Bergen.

— Det har vært veldig få bilbrukstyverier og bilinnbrudd siste dagene, og vi har ikke fått mange meldinger om tyveri på restauranter fra sist helg, sier politiavdelingssjef Per-Ivar Bøe ved Hordaland politidistrikt.

— Hva er årsaken til det?

— I forrige uke ble en del svært aktive gjengangere fengslet. Vi får raskt mindre å gjøre når visse personer sitter inne, sier Bøe.

FULLT HUS: – Nå har vi omtrent det samme som en middels radioforhandler, sier lensmann Svein Fammestad. På bildet registrerer lensmannsbetjent Magne Laastad alt tyvegodset, sammen med førstebetjent Ove Hindenes (t.h.).
FOTO: VEGAR VALDE