Da tollerne slo til mot den unge engelskmannen fant de hele 46 kilo tørkede khatblader, pakket ned i to svære kofferter.

Kureren landet på Flesland ved 21-tiden lørdag kveld. Stoffet hadde han med seg fra London. 24-åringen ble satt i fengsling forvaring ved Bergen politikammer, og er foreløpig ikke avhørt.

Ikke avhørt

— Mannen vil bli avhørt i løpet av dagen. Vi jobber med å skaffe en engelsk tolk, opplyser politiinspektør Asbjørn Braanaas ved Hordaland politidistrikt.

Politiet er svært tilbakeholden med opplysninger i saken. Etter det bt.no kjenner til jobbes det nå for å rulle opp mottakerapparatet.

— Vi er fortsatt tidlige i etterforskningen. Så langt har vi ingen andre mistenkte i saken, sier Braanaas.

Sjeldent beslag

Men Braanaas sier det er sjeldent at en så betydelig mengde khat blir beslaglagt i Bergen. I fjor ble det totalt beslaglagt kun 7 kilo i Hordaland politidistrikt. Det narkotiske stoffet er særlig utbredt i innvandrermiljøer.

Stoffet brukes ved å tygge store mengder khatblader over flere timer. Bladene må være ferske. Stoffet gir en sentralstimulerende effekt lik den kokain og amfetamin gir, men betydelig svakere. I flere europeiske land er planten lovlig, blant annet Storbritannia, men i Norge er khat forbudt og regulert som narkotika.

Milde straffer

Straffene som blir gitt for khatsmugling er milde. Dette bekrefter Braanaas overfor bt.no. I en nesten identisk sak ble en 35 år gammel engelskmann tatt i Oslo med 50,6 kilo khat. Oslo forhørsrett dømte manne til 21 dagers fengsel. Tall fra Kripos viser at størrelsen på khatbeslagene har sunket de siste årene viser.

Rekorden ble satt i 1999 da 4,8 tonn ble beslaglagt. I fjor ble 2,3 tonn beslaglagt.