De domfelte er en mann på 19 år og en mann på 27 år, begge nigerianske statsborgere. De ble kjent da de traff hverandre på et asylmottak våren 2009, og pågrepet i et bofellesskap i Bergen sentrum i november i fjor.

I en sko i klesskapet fant politiet ni hvite «plastkuler», som viste seg å være 41 gram heroin. DNA-spor koblet 19-åringen til narkotikaen.

27-åringen hadde falske identitetspapirer og 11.000 kroner i kontanter på seg da han ble pågrepet. Analyser av telefontrafikk viste at 27-åringen hadde kontakt med en tredje nigeriansk statsborger, som for tiden sitter varetektsfengslet for narkotikaheleri i en annen sak.

Ble ikke trodd av retten

Det viste seg at både 27-åringen og 19-åringen oppholdt seg ulovlig i landet. Ingen av dem har hatt lovlige inntekter i Norge.

19-åringen erkjente straffskyld for å ha oppbevart heroin og oppholdt seg ulovlig i landet. 27-åringen nektet for å ha noe å gjøre med heroinen, men erkjente straffskyld for ulovlig opphold og bruk av falsk identitet.

Retten festet ikke lit til mennenes forklaringer, og la vekt på at ingen av de to mennene tilsto noe mer enn det politiet allerede kunne bevise.

«De to har tydeligvis stått hverandre nært og samarbeidet om noe som ikke kan være noe annet enn narkotikaomsetning. [...] Det har helt klare bånd til narkotikamiljøet», heter det i dommen fra Bergen tingrett.

27-åringen ble også tiltalt for heleri og hvitvasking. Han erkjente å ha overført betydelige beløp som stammer fra straffbar virksomhet, men hevdet at dette var penger som en venninne tjente på prostitusjon, og ikke penger fra narkotikahandel.

Overførte 800.000 kroner

Til sammen har 27-åringen vekslet over 110.000 kroner og overført over 800.000 kroner til ulike mottagere i Nigeria, Italia, Nederland, Tyskland, Egypt, Peru, Sør-Afrika og Østerrike.

«Retten fester ingen lit til forklaringen om at pengene skriver seg fra prostitusjon. [...] Det dreier seg om så mye penger at det kan ikke komme fra annet enn narkotikaomsetning» står det i dommen.

27-åringen ble i Bergen tingrett dømt til tre år og et halvt års fengsel, mens kameraten må sone ett og et halvt år bak murene.