Mandag ble en polsk mann i 30-årene fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. Han bor her i byen, og under hele fengslingsmøtet måtte han ha håndjern på. Ifølge bergenspolitiet er mannen internasjonalt etterlyst, men det avviser han. Selv sier han at han er en ærlig arbeider som betaler skatt.

Narkotika i tanken

Forrige tirsdag stanset tollerne en polsk bil på Svinesund. I bilen fant de 14,5 kilo piller, 2 kilo hasj og 1,2 kilo amfetamin, totalt nesten 18 kilo narkotika. Sjåføren ble pågrepet.

— Stoffet var skjult i en tank som var montert inne i bilens drivstofftank. Etter at narkotikapartiet ble funnet i bilen, startet politiet etterforskning. Det ledet oss til den polske mannen i Bergen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Politiadvokat Rudolf Christoffersen.
SILJE KATHRINE ROBINSON (ARKIV)

Han sier at stoffet skulle til Bergen. Fredag kveld ble mannen pågrepet her i byen.

— Visste ikke om narkotika

— Vi mener han hadde en oppgave under smuglingen. Hans rolle var å kjøre en følgebil for å se at det ikke var tollere eller politi ved grensen, sier Christoffersen.

Den siktede har innrømmet at han kjørte først over grensepasseringen. Han skulle se om det var kontroll, men nekter for at han visste at det var narkotika som ble smuglet inn i Norge. I avhør har han sagt at han fikk instruks fra kriminelle i Polen. Han fikk beskjed om å lede en mann som var etterlyst i hjemlandet trygt over grensen til Norge. Mannen skulle til Oslo for å jobbe.

— Det er mer sannsynlig at han forsto at kureren fraktet narkotika. Vi finner det forunderlig at han dro helt fra Bergen til Sverige uten at han visste at det var narkotika i bilen, sier Christoffersen.

- Fikk telefon i Oslo

På vei fra Bergen skal mannen ha stanset i Oslo og fått en telefon fra en annen som han brukte til å kontakte kureren han dro for å møte. Politiet fester ikke lit til at han ikke forsto hva han var med på.

Christoffersen viser også til at mannen er dømt for narkotikakriminalitet i hjemlandet. Ifølge politiet er han internasjonalt etterlyst fordi han ikke møtte frem til soning for en dom.

Selv avviser den siktede mannen dette og sier at han har en dom i hjemlandet, men at den var betinget og ferdig sonet.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld og tar avstand fra at han har noe med narkotikapartiet å gjøre, sier forsvarer Kim Andre Villanger.