Det var i 01.30-tiden natt til fredag at Hordaland politidistrikt sendte ut melding på Twitter om at en nederlandsk statsborger i 40-årene var pågrepet på Flesland med 16.5 kg khat.

— Det var tollere som pågrep mannen som var i besittelse av det store khat-partiet . Pågripelsen fant sted i 23.30-tiden torsdag kveld, og etter det vi har fått opplyst hadde mannen reist til Bergen fra Østen, opplyser politiførstebetjent Terje Eriksen ved Hordaland politidistrikt.

— Den nederlandske mannen er satt i fengslig forvaring. Han sitter nå og venter på å bli avhørt. Våre jurister vil ta stilling til om han skal fremstilles for varetekstsfengsling i løpet av dagen, sier politiførstebetjent Eriksen.

Khat regnes som narkotika og er forbudt i Norge. Eriksen understreker likevel at beslaget på Flesland ikke kan sammenlignes med et tilsvarende beslag av andre narkotiske stoffer som heroin eller hasj.

Khat-planten er særlig utbredt i Somalia og andre østafrikanske land og inneholder et stoff som har en stimulerende virkning. Planten ble forbudt i Norge i 1989.