— Hun ringte på ti ganger og virket veldig aggressiv. Da jeg ville lukke døren, tok hun tak i hetten min og ville dra meg ut.

Det forteller Lotte Johannessen fra Mathopen i Bergen. Nabolaget hennes har den siste tiden vært plaget av østeuropeiske tiggere og selgere.

- Måtte rive meg løs

Lørdag kveld var de tilbake igjen. Denne gang hakket mer aggressive enn vanlig.

— Jeg fikk besøk av en kvinne i 35-40-årsalderen. Etter at hun hadde ringt på ti ganger på ringeklokken vår, ropte hun på engelsk at jeg måtte hjelpe henne. Hun tok tak i hetten min og ville dra meg ut. Jeg måtte rive meg løs, sier 20-åringen.

Da Johannessen hadde fått låst døren, fikk hun likevel dårlig samvittighet og tenkte at kvinnen kanskje hadde behov for hjelp.

— Da jeg så etter henne, så jeg at hun gikk rolig langs veien, og skjønte at det neppe var noe dramatisk bak besøket hos oss, sier Johannessen.

Politiet tilkalt

Det var naboen hennes som tilkalte politiet.

— Det var flere av dem i nabolaget vårt. De har også vært her før og stått bak to innbrudd, sier 20-åringen.

Hun har nå anmeldt den personen som var på døren hennes til politiet.

De fikk flere meldinger fra Bergen Vest om tilsvarende hendelser lørdag kveld.

— Tiggerne var fryktelig aggressive. Vi har fått inn mange klager, og pågrep etter hvert syv personer som nå sitter i varetekt, sier operasjonsleder Ronny Lentføhr.

Alle de pågrepne er fra Polen.

Meldingene skal ha kommet fra Gjerdehaugene, Mathopen, Krabbedalen og flere andre steder i Bergen Vest. Noen av østeuropeerne skal ha utgitt seg for å være selgere, mens andre har gått rett på sak og bedt om penger.

- Organisert tigging

Lentføhr har ikke oversikt over hvor mange klager politiet har fått inn i løpet av lørdagskvelden.

— Tigging er ikke i utgangspunktet ulovlig. Men tiggingen til disse personene var organisert. Det er forbudt, sier Lentføhr.

De syv personene som ble tatt inn lørdag kveld, ble løslatt i løpet av ettermiddagen søndag.

— Vi har ikke noe konkret på dem som gjør at vi kan holde dem. Vi er fortsatt på utkikk etter kvinnen i 35-40 årsalderen som skal ha prøvd å dra en kvinne ut av sitt hjem, sier politiadvokat Helge Vigerust.

- Ta bilder

Han oppfordrer folk til å anmelde tiggere som kommer på døren.

— Anmeld dem for brudd på privatlivets fred. Dra gjerne frem et kamera og ta bilder av dem også, sier politiadvokaten.

Er du blitt utsatt for aggressive tiggere? Skriv gjerne noen ord i feltet under!