JØRN-ARNE TOMASGARD

Politiet tror ikke mannen som er pågrepet for ulovlig innførsel av dyr, har flere svin på skogen. Derfor legger de bort saken.

— Han ble tatt for to andre dyr i sommer. Da fortalte han ikke sannheten. Han har vist tidligere at man ikke kan feste lit til det han sier. Men i denne saken stemmer forklaringene bedre med de faktaopplysningene vi sitter med, sier Fana-lensmann Norvald Visnes.

— Vi kommer nå til å kvalitetssikre opplysningene. Utover det tar viltforvalteren i Bergen kommune og miljøavdelingen hos Fylkesmannen seg av det videre arbeidet, sier Visnes til Bergens Tidende.

— Er det grunn til å tro at mannen bare innrømmer det politiet allerede vet?

— Nei, ikke nå lenger. Vi har ingen grunn til å tro at han har andre dyr, sier lensmannen.

Skrekkscenariet er at mannen har sluppet løs flere dyr som i verste fall kan være bærere av rabiessmitte, en sykdom vi absolutt ikke vil ha til landet. I lys av alvoret i saken, kan man stille spørsmål ved om det er lurt av politiet å skyve saken over på viltforvalteren og miljøavdelingen.

— Vi har gjort det man kan forvente, mener Visnes.

— Når det gjelder rabiesfaren, har vi ikke lov til å se bort fra den. Det er noe vi ikke kan utelukke, men vi frykter det ikke. Vi vet at mange personer tar dyr ulovlig inn i landet, og vi er hele tiden på vakt mot problemet, sier Visnes.

Dyrene mannen innrømmer å ha mistet, er to vaskebjørner og to nesebjørner. Én vaskebjørn er allerede skutt.

— Det er grunn til å tro at nesebjørnene er ihjelfrosset. Dermed er det en vaskebjørn vi fremdeles jakter på, sier Visnes.

<b>UKJENT DYR:</b> Dette dyret ble funnet bra 50 meter fra boligen til mannen som har innrømmet innsmuglingen av nesebjørn og vaskebjørn. Det ukjente dyret, som trolig er en slektning av chinchillaen, ble fredag plassert i en fryser.<br/> FOTO: GUNNAR WIEDERSTRØM