Odd Helge Brugrand

25. februar kjørte tre polakker inn på Pomelleln grensestasjon øst for Berlin. Bak i den grønne varebilen lå seks båtmotorer. Sjåføren viste frem en kvittering, skrevet på svensk, hvor det sto oppført en norsk selger.

— Grensevakten synes ikke kvitteringen var god nok. En av mennene hadde en fortid som tyv og forfalsker i Tyskland, så de valgte å beslaglegge motorene inntil eierskap var klarlagt, forteller politioverkommissar Wolfgang Benner i Wassershutzpolitzei.

Politiet kunne ikke slå fast at motorene var stjålet, men et båtregister viste at den ene tidligere var solgt legalt til en person bosatt i Kvinnherad. Norsk politi ble dermed varslet, og tirsdag kom svaret: Alle motorene er hjemmehørende i Kvinnherad.

Hyttefolk

— Jeg kan bekrefte at det har vært innbrudd i flere naust i Svoldal, begått en gang mellom midten av februar og midten av mars, sier politioverbetjent Sigurd Børve ved Kvinnherad lensmannskontor.

Innbruddene skjedde hos fire eiere, og seks motorer er savnet.

— Foreløpig har vi identifisert tre av dem i beslaget fra Tyskland, men vi har klare indikasjoner på at alle seks er fra vårt område, sier Børve.

Da tysk grensepoliti beslagla motorene, var ikke tyveriene oppdaget. Siden Norge ikke har et sentralt båtregister, klarte ikke norsk politi å finne en match før eierne oppdaget tyveriene nesten to måneder etter de hadde skjedd.

— Motorene tilhører både fastboende og hyttefolk i Svoldal. De vil nå få beskjed om at motorene deres er kommet til rette.

Falsk kvittering

De tre polakkene på 48, 32 og 28 år fra havnebyen Szczecin viste frem en kvittering hvor nordmann Christian Benjamin Hall fra Vestfold er oppført som selger. Kvitteringen er falsk.

— Jeg ante ingenting om dette før politiet ringte. Antakelig har polakkene funnet navnet mitt på internett, sier Hall, som importerer båtmotorer til Norge.

Politioverkommissar Wolfgang Benner sier fremgangsmåten er typisk for organiserte kriminelle i Øst-Europa.

— De finner forhandlere av samme produkt som de stjeler, og lager falske kontrakter.

Kvitteringen er skrevet på svensk, noe som ga norsk politi mistanke om at noe ikke stemte. Overbetjent Geir Larsen ved Østfold politidistrikt sier det var nær på at polakkene lyktes.

— En tysk grensevakt ser ikke forskjell på norsk og svensk, så tyskerne har gjort en god jobb. Dette viser hvor viktig internasjonalt politisamarbeid er, sier Larsen, som har koordinert politiets bekjempelse av båttyverier.

Politiet mistenker at polakkene har vært på liknende tokt tidligere, og vil nå sjekke om navnene deres kan knytte stil andre saker.

Stjålet bil

I samme periode som motorene ble stjålet, pågrep politiet i Kvinnherad to andre polske borgere med en stjålet Passat i Rosendal. I bilen lå en såkalt polsk nøkkel, et spesialverktøy som kriminelle bruker til å tjuvstarte biler.

— Vi vet ikke om det er en sammenheng, men utelukker ingenting, sier politioverbetjent Sigurd Børve.

Han vil i samarbeid med Kripos finne ut om det er mulig å finne polakkene. Mennene ble løslatt etter at de hadde levert fra seg motorene.

— Vi har ikke funnet opplysninger som tilsier at mennene har hatt arbeid i Norge. Det kan tyde på at de var i Norge i én hensikt, å stjele, sier Sigurd Børve.