En 36 år gammel mann fra et baltisk land er i Bergen tingrett dømt til fengsel i to år og tre måneder for voldtektsforsøk. Han er også dømt for ved falsk forklaring å ha sørget for at svogeren ble siktet for voldtekt.

Det var i november i fjor at mannen møtte en 23 år gammel kvinne fra et naboland, etter å ha snakket med henne på nettet flere ganger.

Til tross for at kvinnen hadde uttrykt skepsis til å møte ham, ble hun en kveld med ham til hans leilighet i Bergen sentrum.

Omkring klokken 21.30 ville kvinnen gå hjem. Ifølge hennes forklaring ble hun urolig, fordi 36-åringen sa at hun ikke kom til å rekke bussen sin, og at hun heller kunne overnatte hos ham.

Lagt i bakken

Det var mørkt i gangen i leiligheten, og kvinnen forklarte i retten at hun sa til mannen at hun ville skrike dersom han ikke åpnet døren for henne. Da hun begynte å rope, begynte mannen ifølge dommen å slå henne, før han la henne i bakken og slo henne flere ganger med knyttet hånd.

Mens de lå på gulvet, sa mannen ifølge dommen at kvinnen måtte ta av seg buksen, og retten finner det bevist at han ville forsøke å voldta kvinnen.

I mellomtiden hadde imidlertid en nabo oppfattet kvinnens rop, og tilkalt politiet. Tre politifolk tok seg inn i leiligheten, og fant de to liggende på gulvet.

Kvinnen ble senere på kvelden undersøkt ved legevakten, der det ble påvist en kul i pannen, blåmerke i ansiktet, kloremerker ved halsen og merker på armene.

Mannen nektet i retten for at han ville voldta kvinnen, men forklarte at han bare ville få henne til å slutte å rope, for å unngå at politiet skulle komme.

Ville betale seg ut av voldtektssak

36-åringen hadde nemlig kommet til Norge under svogerens navn, og ville ikke risikere å bli oppdaget. Årsaken til at han kom til landet, var en voldtektstiltale mot han i hjemlandet. Han ønsket å tjene penger for å betale seg ut av saken, som han hevder beror på en falsk anklage.

Mannen er også tidligere dømt for to voldtekter i hjemlandet.

Da 36-åringen ble pågrepet, hadde han et identitetskort med svogerens navn og sitt eget bilde på seg.

Svogeren ble siktet

I to avhør, det siste nær en måned etter pågripelsen, signerte han forklaringen sin med svogerens navn. Siktelsen mot ham ble også utferdiget i svogerens navn, og han ble varetektsfengslet som sin svoger.

Dette ser retten alvorlig på.

— Her har han latt en annen person i et annet land risikere å bli dømt som ham, og i alle tilfelle at vedkommende over tid har vært siktet for et så alvorlig forhold. For svogeren kunne det vært vanskelig i ettertid å rydde opp i dette i et fremmed land om han hadde blitt oppmerksom på det, heter det i dommen.

Dommerne har i skjerpende retning lagt vekt på at 36-åringen tidligere er dømt for voldtekt. I tillegg til fengselsstraffen på to år og tre måneder, er 36-åringen dømt til å betale 50.000 kroner i oppreisning til den 23 år gamle kvinnen.

Rune Stølås