Antakelig skulle varene selges til privatpersoner langs Norskekysten. Fire personer er pågrepet og brakt inn til politiet for avhør. De kan vente seg klekkelige bøter for smuglingen.

— Vi fattet mistanke til ýHestiaý og kontrollerte skipet i hele går natt, og store deler av mandag, sier toll- og kontrollsjef Rolf- Ole E. Seljeflot. Og kontrollene ga resultater. På skipet ble det funnet 100 flasker brennevin og 6000 sigaretter.

— Varene var pakket inn i plast og gjemt i mindre enheter. Noe lå i tankene og noe lå i utrom på fartøyet, sier Seljeflot.

To uker siden forrige gang

For bare to uker siden ble søsterskipet ýThebeý tatt med 245 flasker og 50.000 sigaretter. Det er det største beslaget gjort i Bergen på lang tid.

Da valgte Tollvesenet å politianmelde hele mannskapet. Seks sjømenn, fem polske og en indonesisk, fikk bøter for forholdet.

— Her er det snakk om folk som har dårlig hyre og forsøker å tjene litt ved å smugle, sier Seljeflot.

I tillegg til boten vil polakkene miste jobben. Det vil Rolf Nesse i Wilson, firmaet som har leid inn skipet, sørge for.

— Smugling tolereres ikke av oss. Vi har et veldig godt forhold til Tollvesenet. Derfor kommer vi til å forlange overfor rederiet at samtlige avskjediges øyeblikkelig. Vi hadde et liknende tilfelle for kort tid tilbake. Der mistet også hele mannskapet skiftet ut, sier Nesse.

Kan fortsette nordover

ýHestiaý var på vei fra Rotterdam og skulle videre nordover langs kysten etter oppholdet i Bergen. De fire polakkene fikk bøter på mellom 3000 og 7500 kroner, opplyser jourhavende politijurist Anders Johnsen ved Hordaland politidistrikt. Skipet er nå fri til å fortsette reisen.

— Alle utenlandske skip skal melde seg til Tollvesenet ved ankomst. Vi sjekker ikke alle, men beregner ut fra erfaringer og risikomodus. Vi kjenner de fleste fartøyene. På grunn av hendelsen med ýThebeý var vi ekstra oppmerksomme på dette skipet, sier Seljeflot.

MED SPRIT I LASTEN: 100 flasker sprit og 6000 sigaretter var pakket inn i plast og gjemt ulike steder på skipet ”Hestia”.