Det tror politiet i Bergen.

— Vi står overfor en sak med opptil 30 fornærmede. Så langt ser det ut til at hvert kort kan være tappet for beløp fra 5000 til 9000 kroner, sier tyverisjef i bergenspolitiet, Knut Ellertsen.

Politiets teori er at rumenerne har operert på utesteder i Bergen - puber og restauranter - og drevet med såkalt «pin-snapping»:

At de først observerer korteieren idet hun eller han taster koden - for så å stjele med seg kortet og hente ut penger i minibank.

- Går tilbake med kortet

— De fleste tyveriene knytter seg til midnattstid natt til lørdager og søndager. I noen tilfeller ser vi også at stjålne kort leveres tilbake til utestedet. Vi tror det er del av en forsinkelsesmodus, at det skal ta lenger tid før korteierne skjønner at noe er galt. De finner igjen det forsvunne kortet i baren og aner ingenting, sier Ellertsen.

De tre rumenerne, alle i 30-årsalderen, ble arrestert på en camping i bergensområdet mandag. Inntil nå har politiet lagt lokk på saken av etterforskningshensyn.

I forkant av pågripelsen hadde politiet «gjort en del undersøkelser», og også sikret seg overvåkingsbilder fra minibank.

Så langt etterforsker politiet et 30-tall mulige kortsvindelsaker med noenlunde samme modus, alle i tidsrommet 11. til 22. mai i år.

- Betydelige beløp

— I cirka halvparten av sakene har vi fått bekreftet misbruk av kortene. Vi sjekker nå hvor mange av sakene de tre kan stå bak, sier Ellertsen.

De tre vil bli fremstilt for varetektsfengsling i morgen, onsdag, siktet for grovt tyveri fra person på offentlig sted, opplyser han. Avhørene av de arresterte pågår tirsdag, og vil trolig fortsette frem til fengslingsmøtet i morgen.

— Totalt sett kan det være snakk om betydelige pengebeløp som er tatt ut. I hvert fall om du sammenligner med en vanlig månedslønn i Romania, sier Ellertsen.

De siste ukene har politiet fått rapporter om en østeuropeisk bande som har herjet i Oslo med «pin-snapping» som mål.

Bankene frykter at banden skal begynne å operere andre steder i landet.

- Flest oftest i Oslo

— Det vi ser er at de fleste som blir pinsnappet av våre kunder er i Oslo. I det siste har vi registrert kun ett tilfelle i Bergen, sier informasjonsrådgiver Nina Dyrøy i Skandiabanken.

— Forhåpentlig tar de banden før den når Bergen, sier hun.

Dyrøy mener pin-snapping er et større problem på Østlandet. Hun minner om hvor viktig det er å skjule pinkoden.

— Det som ofte skjer er at pin-snapperne stjeler kortet ditt rett etter at du har tatt ut penger i en betalingsautomat. Derfor er det spesielt viktig å passe på kortet etter et uttak.