— Min klient erkjenner delvis straffskyld etter siktelsen. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier mannens forsvarer, advokatfullmektig Carl-Christian Grythe Hoff.

Mannen ble i går varetektsfengslet for fire uker. Han møtte ikke selv i fengslingsmøtet. Politiet mener det er fare for at bevis kan gå tapt, og har lagt fullstendig lokk på saken.

— Vi er i en kritisk fase av etterforskningen, sier politiadvokat Beate Hamre Aasnæs.

Truet med pistol

Den 14. november i fjor ble en da 70 år gammel kvinne ranet i sitt eget hjem på Tertnes. Ranet var ekstremt brutalt, og skjedde midt på lyse dagen.

Klokken 1245 ringte det på kvinnens dør. Utenfor sto en høy mann i 30-årene. Han var kledd i blå kjeledress og hadde skyggelue på hodet.

Mannen spurte om kvinnens mann var hjemme. Hun svarte at hun var alene.

Raneren skal da ha angrepet kvinnen. Etter det Bergens Tidende erfarer skal han blant annet revet henne ned på gulvet og truet henne med pistol.

Kvinnen ble deretter bakbundet. Raneren gjennomsøkte så eneboligen etter verdisaker. Han fant til slutt kvinnens bankkort, og tvang henne til å oppgi koden til dette. Så forlot han henne hjelpeløs på gulvet.

Kvinnen ble først funnet da en slektning kom innom.

Fikk hjerteinfarkt

Den 70 år gamle kvinnen ble kort tid etter ranet innlagt på Haukeland universitetssykehus. Legene slo fast at hun hadde hatt et hjerteinfarkt.

Fra sykesengen forklarte kvinnen seg til politiet. Mannen som ranet henne hadde ikke brukt maske, og etterforskerne håpet at hun kunne gjenkjenne ham i en fotokonfrontasjon.

På tross av hjerteproblemene klarte kvinnen å gå gjennom politiets mapper med bilder av kjente kriminelle. Hun plukket ut flere mulige gjerningsmenn, men politiet kunne ikke knytte noen av dem til den brutale handlingen.

Etterforskernes beste spor var et bilde fra en minibank. Det viste seg at gjerningsmannen, eller en av hans sammensvorne, hadde kjørt direkte fra eneboligen på Tertnes til Sparkebank1s filial på Danmarksplass. Her hadde han tappet kvinnens konto for flere tusen kroner.

Raneren var tydeligvis redd for å bli avbildet av minibankens overvåkingskamera. Han hadde nemlig trukket en caps ned i ansiktet da han gjennomførte uttaket.

Utpressing

Politiets var usikre på om flere personer var involvert i ranshandlingen. De følte seg sikre på at handlingen var nøye planlagt.

Ransofferet er gift med en av Bergens rikeste menn. Familien har en formue på over 20 millioner kroner. Etterforskerne trodde ikke det var tilfeldig at nettopp dette ekteparet ble plukket ut. Deres hypotese var at raneren kjente til familieformuen, og visste at kvinnen var alene i eneboligen da han slo til.

Den rike familien ble også forsøkt presset for penger noen måneder før ranet. Sommeren 2002 mottok de et brev med svært truende innhold. Politiet trodde det kunne være en sammenheng mellom ranet og forsøket på utpressing.

Etter det BT erfarer skal den siktede ha erkjent at det var han som sendte brevet, men nekter for å stå bak ranet.

Ekteparet informert

Saken hadde i hele vinter høy prioritet hos politiet, men etterforskerne stanget hodet i veggen.

I vår hadde man nærmest gitt opp å finne gjerningsmannen. Kvinnens minibankkort var ikke forsøkt brukt flere ganger, og til tross for at politiet gikk ut med signalement av raneren, meldte ingen nøkkelvitner seg.

For cirka tre uker siden skjedde det en uventet utvikling i saken. Hva som skjedde vil politiet ikke fortelle, men etterforskningen ble i alle fall gjenopptatt, og i helgen hadde de samlet nok bevis til pågripe mannen i 30-årene.

Ransofferet og hennes ektemann er informert om utviklingen i saken, men ønsker ikke å gi noen kommentar til media.

— De vet at en person er pågrepet. Nå avventer de resultatet av politiets etterforskning, sier ekteparets bistandsadvokat, Fredrik Verling.

TAPPET KONTOEN: Raneren tvang millionærfruen til å oppgi koden til sitt bankkort. Han forlot offeret hjelpeløs på åstedet, og dro selv rett til minibanken på Danmarksplass.<p/> FOTO: POLITIET