— Vi har vært plaget i hvert fall i et år nå med tyverier av kobberkabler, sier driftsleder Rune Ones ved NGIR (Nordhordland og Gulen Interkommunale Renovasjonsselskap).

Han vet ikke nøyaktig hvor mye kobber som er stjålet.

— Dette er gjerne kabler som ligger i hauger som vi ikke har fått sortert ennå. Men det summerer seg nok til et femsifret beløp, sier han.

Tapper diesel

Fredag ble tre personer fra Moldova pågrepet etter at de skal ha stjålet kobberkabler fra gjenvinningsstasjonen i Kjevikdalen i Lindås.

— De blir mest sannsynlig bøtelagt for forholdene i dag, sier etterforskningsleder Kjell Idar Vangberg i Nordhordland lensmannsdistrikt.

Rune Ones mener tyveriet fredag virket mindre profesjonelt enn tidligere tilfeller.

— Tidligere har det vært snakk om grovere tyverier. I tillegg til å stjele kabler, bruker de også å tappe diesel av anleggsmaskinene våre, sier han.

Klipper seg gjennom gjerdet

Gjenvinningsstasjonen er inngjerdet, og har kameraovervåking.

— Men de klipper seg rett gjennom gjerdet. Og de kommer i mørket, så videobildene blir ikke brukbare som bevis, sier Ones.

I stedet har renovasjonsselskapet nå avtalt med politiet at en patrulje skal svinge innom anlegget når de har mulighet.

— Det ser ut som det har hatt en viss effekt, sier Ones.

Kobbertyverier der utenlandske grupper har stått bak har forekommet både i Norge, Sverige og Danmark i flere år, spesielt i perioder med høy kobberpris.