Sist helg ble syv biler ramponert i Bygarasjen. Opptak fra overvåkingskameraer ledet politiet til en 27 år gammel mann, som senere ble pågrepet.

— Store skader

— Det ble stjålet blant annet et fergekort, nøkler, solbriller, øreplugger og en telefonlader. Det er gjort store skader for relativt lite utbytte, sier politiadvokat Ørjan Ogne i Hordaland politidistrikt.

27-åringen ble pågrepet for tyveriene tirsdag denne uken. Torsdag ble han fremstilt for varetektsfengsling i Nordhordland tingrett.

— Vi mener det er overveiende sannsynlig at vedkommende vil begå ny kriminalitet. Dette er et typisk eksempel på en rusavhengig i beit for penger, sier Ogne.

Fulle fengsler

Retten var enig med påtalemakten, og kom frem til at mannen kan fengsles i fire uker. Problemet er at det ifølge Ogne ikke finnes noen ledige celler.

— Det er ikke bare fullt i Bergen fengsel, det er ikke en ledig celle å oppdrive i hele kongeriket. Det er en aldri så liten katastrofe. Både vi og retten mener det er stor gjentakelsesfare, sier politiadvokaten. Like før klokken 16 torsdag ble mannen løslatt.

Ifølge fengslingskjennelsen fra Nordhordland tingrett, har mannen erkjent innbruddene. Flere opplysninger underbygger at rett mann er tatt, ifølge rettsdokumentet:

  • Mannen innrømmer at han knuste rutene på flere biler natt til lørdag 24. januar.
  • Det finnes bilder av gjerningsmannen idet han forlater åstedet.
  • Siktede hadde sår på hendene da han ble tatt. I flere av bilene var det blodspor.
  • Tyvgodset ble funnet hjemme hos siktede, og han har innrømmet heleri. Dagen etter - altså fredag - måtte ytterligere to menn løslates på grunn av plassmangel.

Politijuristen som måtte beordre løslatelsene, Per Johan Askevold, sa dette til BT:

— Det svekker tilliten til rettsapparatet når vi ikke får oppfylt det vi mener er riktig.

Og om mangel på fengselsplasser:

— For tiden er det et stort problem.

Vakthavende jurist i Hordaland politidistrikt søndag kveld, politiadvokat Jan Christian Alvheim, kjenner ikke til flere løslatelser grunnet plassmangel i løpet av denne helgen.

Dømt tidligere

I saken om bilinnbruddene viste retten til at «siktede i løpet av et kort tidsrom mistenkes for å ha begått omfattende vinningskriminalitet, og at han synes å ha en lav terskel for å begå slik kriminalitet i forbindelse med rus».

Mannen er domfelt fire ganger tidligere i perioden 2012 til 2014 for liknende kriminalitet.

— Han har en intensitet og hyppighet i sin kriminelle aktivitet som tilsier at han burde vært fengslet. At han må løslates er veldig demotiverende for oss som jobber med dette. Vi har etterforsket saken og brukt mye tid på å fremstille ham for retten. Men det største problemet er selvsagt faren han utgjør for omgivelsene, sier Ogne.

- Ikke nytt problem

Det er langtfra første gang politiet må løslate arrestanter fordi det ikke finnes ledige celler.

I forrige måned fortalte BT om en av Norges verste gjenganger-kriminelle, som ble løslatt to ganger på noen dager på grunn av plassmangel i fengslene.

— Dette er ikke noe nytt problem. Politikerne er fullt klar over det, men det skjer ingenting, sier Ogne.

BT har ikke lykkes med å få kontakt med mannen som er siktet. Forsvareren hans har heller ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Fredag sa regiondirektør Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen vest at varetektsmangelen er en «prekær situasjon som vi håper å få slutt på».

— Det kommer slike topper jevnlig. Det er dumt for politiet, og det er dumt for oss, sa Våge.

REVET UT: Ramponeringen av bilene natt til lørdag må ha gått hardt for seg.
HÅKON BLOCK VAGLE
TO RUTER: Både ruten i døren til førersiden og bakruten er knust på denne bilen.
HÅKON BLOCK VAGLE