Store politistyrker med maskinpistoler, skjold og køller var utkommandert til stedet. De sperret av et område rundt Bugården. Seks politibiler, to brannbiler og en sykebil var i området.

Gjestene i Cafe Royal på SAS hotellet ble evakuert. Politiet fryktet at asylsøkeren skulle hoppe ut et vindu og krasje i glasstaket over spisestedet.

Irakeren skal ha fått avslag på asylsøknaden.

Mannen oppholdt seg på et kontor i 4. etasje i Utlendingsdirektoratets kontorer i Bugården 8 på Bryggen. Etter flere timer ble han pågrepet.

— Vi har drevet en uthalingstaktikk over flere timer. Nå var han så utmattet at vi fikk overmannet ham uten dramatikk, sier operativ uteleder Stokken til bt.no.

— Mannen leverte fra seg kniven til politiet og ble pågrepet uten dramatikk klokken 14.34. Han hadde ingen fysiske skader, opplyser operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Ifølge operasjonsleder Bruarøy er irakeren en psykiatrisk pasient, og var ved pågripelse ikke i en tilstand hvor han kan avhøres. Politiet vet derfor lite om hva mannen prøvde å oppnå gjennom beleiringen.

— Det er til dels store materielle skader inne i bygget. Vi har ikke full oversikt ennå, men det er på det rene at mannen har knust masse inventar og blant annet kastet et bord ut av vinduet, sier Bruarøy.

Helsepersonell og tolk var også i Bugården. Politiet forhandlet med asylsøkeren.

Asylsøkeren kastet en rekke gjenstander ut gjennom et vindu.

BEVÆPNET: Store politistyrker med maskinpistoler, skjold og køller var utkommandert til stedet. FOTO: KNUT STRAND