— Jeg har vært involvert i mange biljakter i løpet av min karriere, men aldri en så langvarig, sier Geir Kjartan Lid, lensmann i Kviteseid i Telemark.

Svensken er siktet for flere voldtekter, vold og for å ha truet sin tidligere samboer på livet. Han skal ha forklart at han fikk panikk da politi og tollere forsøkte å stoppe ham i Kristiansand fredag.

Spikermatter

Det var like før klokken 10 den 38 år gamle mannen kjørte i land fra Danmarksfergen. Da tollerne vinket den svenskregistrerte Saaben til side, ga mannen full gass.

Dette ble starten på en særdeles lang og hasardiøs kjøretur opp Setesdalen. Flere politipatruljer la seg på hjul på de snødekte veiene, men klarte ikke å holde følge med svensken, til tross for at han kjørte med sommerdekk.

Politiet prøvde flere ganger å stoppe mannen med spikermatter, uten å lykkes.

— Jeg ble bedt om å stille meg på en post ved riksveien, og hadde ikke stått i mange minutter før Saaben kom i stor fart, forteller Lid.

Lensmannen la seg på hjul, men valgte etter noen kilometer å avslutte jakten.

— Farten var uforsvarlig høy. Han holdt på å kollidere med et motgående kjøretøy, sier Lid.

Sliten og nedkjølt

Heldigvis forvillet den desperate mannen seg inn på et gårdstun like ved Kviteseid. Her forlot han bilen og fortsatte flukten til fots, først gjennom skogen, så utpå et islagt vann.

— Sannsynligvis har han trodd at han krysset vannet. Det gjorde han ikke. Han gikk bare utpå en øy, sier Lid.

Politiet våget ikke å bevege seg ut på isen. De rekvirerte derfor et politihelikopter fra Oslo. Flere tjenestemenn og politihunder ble fløyet ut på øyen.

— Han ble pågrepet etter en times leting. Da var han sliten, nedkjølt og nedbrutt.

Svensken ble natt til i går kjørt til Bergen og plassert i politiarresten. Politiet i Telemark betegner det som et under at ingen ble skadet i biljakten.

— Jeg forstår ikke hvorfor han stakk av. Vel er siktelsen mot ham alvorlig, men det eneste han oppnådde med denne flukten, var å utsette seg selv og andre for fare, sier lensmannen.

LANG JAKT: Den 38 år gamle svensken ble pågrepet klokken 16.25 fredag. Da hadde han vært på flukt fra politiet i over seks timer<p/> FOTO: JOHN STRAUME, VARDEN