Natt til mandag denne uken: Væpnet politi går til aksjon ved et parkeringshus på Skøyen i Oslo. Etter over et års etter­forskning slår politiet til. Målet er å ta en narkoorganisasjon på fersken. Det lyktes, ifølge politiet. I en bil i parkeringshuset gjør det et beslag som skal telle om lag 50 kilo amfetamin, 100 kilo hasj og ti kilo kokain. Politiet selv om­taler saken som historisk.

Fulgte transporten

Da de slo til, hadde politiet etterforsket nettverket bak innførselen av stoffet i over et år. Bilen i parkeringshuset ble den siste uken fulgt fra et land i Europa. Under grensepasseringen inn til Norge skal en 45-åring fra Hordaland ha sittet bak rattet.

Mannen er kjent for politiet både i Oslo og Bergen. Han skal ha vært i politiets søkelys i flere år, uten at de har klart å samle bevis nok til å pågripe ham.

Dømt for storsmugling

I 2001 ble mannen dømt for å ha smuglet og forsøkt å smugle til sammen over 120.000 liter sprit inn i Norge.

Han er også tidligere domfelt en rekke ganger, blant annet i Sverige, tidlig på 90-tallet. I perioden 1991 til 1993 ble horda­lendingen dømt for bedrageri, grovt tyveri, heleri og dokumentfalsk. Den siste dommen fra Sverige stammer fra 1993. Da fikk han en straff på to og et halvt års ubetinget fengsel for grovt tyveri. I Norge er han bøtelagt en rekke ganger, senest i 2008 for heleri.

45-åringen har vært siktet i en rekke saker som er blitt henlagt. I 2010 skulle han ha møtt i retten i Oslo, tiltalt for blant annet heleri. Tre ganger ble saken berammet, men 45-åringen møtte ikke opp. I Folkeregisteret er hordalendingen registrert med en adresse i Bergen i 2010. Fra 2012 er han registrert som utvandret fra Norge.

Oslo-politiet mener de har rammet en stor innførselsåre av narkotika til Norge med aksjonen natt til mandag.

Ti pågrepet

- Dette er aktører som har operert i årevis, og levert til sentrale aktører på Østlandet. Noen av dem er pågrepet, men vi er ikke ferdige med saken ennå, sier politiinspektør Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Til sammen ti personer er pågrepet i saken, ni i Oslo og én i Sverige. Inkludert 45-åringen fra Hordaland er syv personer varetektsfengslet, mens to andre vestlendinger er løslatt. De skal ha mer perifere roller i saken, og er siktet for å ha mottatt mindre mengder narkotika.

Oslo-politiet har samarbeidet med kolleger i flere land under etterforskningen. Hordalands­politiet har ikke vært involvert.

Tilstår

45-åringen fra Hordaland er siktet for overtredelse av det alvorligste leddet i straffelovens narko­paragraf.

- Min klient har erkjent skyld etter siktelsen som foreligger i dag, sier forsvarer, advokat Petter Bonde.