Lensmannsbetjent Jan Bredo Andersen måtte trekke på smilebåndet da han rykket ut til bensinstasjonen på Os tidlig søndag morgen. Det spektakulære tyveriforsøket ble en heidundrende fiasko.

— Nei, hva skal vi si. De har nok gjort seg fortjent til å være med i det tv-showet om dumme kriminelle, sier Andersen tørt.

Boltet fast

Det var ved 0830-tiden søndag Os lensmannskontor fikk melding om tyveriforsøket. To bergensere i begynnelsen av 20-årene hadde tatt turen til strilelandet for å gjøre seg rike.

— De dro opp på gartneriet ved Kolskogen industriområde. Her stjal de en lastebil som brukes til å kjøre ut blomster. Det er en svært sak på 7,5 tonn, forteller lensmannsbetjent Andersen.

Lastebilen skulle brukes til å stjele betalingsautomaten ved UnoX-stasjonen på Os. Det var bare noen ørsmå problemer:

1. Automaten er stor og tung. 2. Den er boltet fast til betong. 3. Området er videoovervåket.

Oljen sprutet

— De jobbet fælt. Først forsøkte de å feste noen stropper rundt automaten og dra den ut av posisjon. Det gikk dårlig. Etter en stund ga de opp stroppene. Den ene gikk inn i bilen og rygget automaten overende, forteller Gunnar Lyssand, innehaver av bensinstasjonen.

Søndag kunne han og politiet studere i detalj hvordan tyvene strevde. For etter å ha brukt bilen som rambukk fikk gjerningsmennene et nytt problem.

— Sammenstøtet var så kraftig at hydraulikken i lastebilen ble ødelagt. En slange ble revet av så oljespruten stod over dem. Uten hydraulikk klarte de heller ikke å senke lasteplanet. Dermed måtte de selv løfte automaten opp i bilen.

Det går så sakte

Da automaten endelig var oppe på planet hadde tyvene tiltrukket seg så mye oppmerksomhet at politiet var varslet og på vei.

Lensmannsbetjent Andersen hadde ikke store problemer med å fine fluktbilen.

— Nei, de fikk jo ikke opp bakluken, så automaten stod der til utstilling.

Den etterfølgende biljakten må være historiens mest saktegående. Tyvene klarte nemlig ikke løsne lastebilens håndbrekk.

— Vi la oss på hjul i 15 kilometer i timen. Jeg lurte litt på hvordan vi skulle klare å stanse en så stor bil, men etter en stud valgte gjerningsmennene å overgi seg, sier Andersen.

Dermed bar det rett i kasjotten med tyvene.

Politiet opplyser at de også er mistenkt for et mislykket innbrudd på Os videregående skole.

Og til slutt: Skulle de to ha lykkes i brekket ville de nok uansett bli skuffet. Bensinstasjonen opplyser nemlig at betalingsautomaten tømmes to ganger i døgnet. Dessuten bruker 80 prosent av kundene kort.