BRITT SØRENSEN

LENA VERMEDAL

Under en strålende gul papirsol påklistret vinduet, har ett år gamle Owen Andre Risvåg-Hjellvik en stille stund. Ute skinner den ordentlige solen, og det er varmt — nesten 30 grader.

— Barna trekker inn for å unngå varmen. Her er svalt og godt, sier styrer Kristi Alsaker.

Rundt på avdelingene svinser små og store stumper i bare bleiene. Ny plass og nye fjes. Flere er vekke fra mamma for aller første gang.

— Du skulle vært her for en time siden. Da var det leven. Flere begynte å grine fordi de oppdaget at mamma var gått, sier pedagogisk leder, Åsa Oma Røstbø.

Men de små glemmer fort savnet etter mamma. I vannsprederen, nyinnkjøpt på grunn av heten, spurter ungene frem og tilbake.

— Klar, ferdig, gå! roper Hibaq Mohammed Fareh, fullt påkledd mens hun fryder seg over at klærne hennes blir klissvåte av deilig svalende kaldtvann. Selv de ansatte nyter en kalddusj.

«Flytt ferien!»

I industrikommunen Stord har barnehagene fellesferie i juli. Det synes barnehagestyreren er tull.

— Vi bør absolutt flytte ferien neste år. I juli var det ikke en eneste varm sommerdag. Selv badet jeg ikke én dag. Hvorfor skal barna gå i barnehagen når sommeren endelig er her, sier Alsaker engasjert.

Hun støtter fullt ut Utdanningsforbundets ønske om å utsette skoleferien med to uker.

— Men det må også gjelde for barn i barnehager.

— Det er ingenting i veien for å flytte ferien. Foreldre og ansatte kan sette seg ned og diskutere sammen med kommunen, svarer kommunalsjef Knut Gram i Stord kommune.

Vann og siesta

I Furuly barnehage kommer tørste barn og ber om drikke. Vannmuggene står klare.

— Det er viktig å få i dem væske. Barn er ikke like flinke som voksne til å regulere temperatur. Vi må derfor passe ekstra på dem nå, sier Alsaker.

I barnehagen har de minste barna tatt siesta.

Ute er vannleken i full gang. Barna løper gjennom sprederen som om sekkene deres skulle være fulle av reserveklær.

— Har de bytteklær med? spør en av de ansatte mildt fortvilet. Pytt sann. Ungene bryr seg ikke om det. De er bare full av latter. Kliss klass er topp.

PÅ VIPPEN: Christopher Midtun Eide (2) og Annie Myhre (2) lar seg ikke affisere av varmen. De holder koken selv om gradestokken har putret oppunder 30 grader på Stord denne uken.<br>Foto: RUNE SÆVIG
VANN ER TOPPEN: Vannsprederen er nyinnkjøpt på grunn av varmen. I flere barnehager brukes badebasseng, spredere og vifter for å kjøle ned små kropper i sommervarmen. Og barna fryder seg.<br>Foto: RUNE SÆVIG
STEIKENDE SOL: Ett år gamle Owen Andre Risvåg-Hjellvik orker ikke være ute i den steikende solen. Han foretrekker lekerommet i Furuly barnehage. <br/>Foto: LENA VERMEDAL