Janet December og Torstein Halvorsen har vært sammen i åtte år, gift i fire av dem. For snart ett år siden flyttet paret til Bergen. Etter det har Janet ved flere anledninger opplevd at menn i byen har kommet med forespørsler som er langt over kanten.

— Jeg blir både sint og frustrert. Bare fordi jeg er mørkhudet betyr ikke det at jeg er prostituert, sier Janet.

- Hvor mye for en natt

Hun forteller om ett av tilfellene, en kveld for noen måneder siden, da en mann nærmet seg henne i Bergen sentrum.

— Jeg gikk langs Bryggen og la merke til at det var en mann som kom stadig nærmere. Han var pent kledd og så ordentlig ut. Da han var kommet helt nærme meg spurte han om hvor mye jeg skulle ha for en natt. Jeg ble helt sjokkert, forteller hun.

Dette skjedde mens Janet var alene. En annen gang var hun sammen med venninnene sine på en bar i byen.

— Da kom en mann bort til meg og spurte om han kunne kjøpe en drink til meg, og om jeg «jobbet i kveld». Jeg måtte bare komme meg ut, jeg følte meg ikke trygg der lenger i det hele tatt, sier hun.

— Også ved to andre anledninger har menn kommet med lignende tilnærmelser, forteller Janet, som jobber som sanger i Bergen.

- Fordi jeg er mørkhudet

Ekteparet er ikke i tvil om at grunnen til at Janet må oppleve dette, er hudfargen hennes.

— Om hun hadde vært hvit ville aldri noe av dette skjedd. Jeg synes det er avskyelig at dette skjer i Bergen, sier Torstein.

Han er veldig overrasket over at folk er så sneversynte.— Det er klart dette gjør noe med hvordan vi ser på byen hvor vi bor, og jeg er vokst opp, sier han.

Janet forteller at hun er veldig opptatt av å prøve å integrere seg så godt som mulig etter at paret flyttet til Bergen.

— Men når sånt som dette skjer føler jeg at jeg blir støtt vekk, det opplever jeg som sårt, sier hun.

- Aggressive prostituerte

Ekteparet mener at bakgrunnen for at situasjonen er som den er, er de prostituerte kvinnene med afrikansk bakgrunn som opererer i området rundt Strandgaten.

— De er på ingen måte beskjedne i sin adferd, og godtar ikke nei for et svar. Det at de er så pågående og synlige i bybildet fører nok til at noen menn føler de har rett til å komme med spydige kommentarer og forespørsler overfor mørkhudede damer, sier Torstein.

Føler seg uttrygg

Janet sier at hun har begynt å tenke nøyere over hvordan hun kler seg når hun skal ut blant folk. Hendelsene har gjort at hun føler seg uttrygg.

— Jeg kommer fra Sør-Afrika, hvor man må være forsiktig med å gå ut alene på kveldstid. Dette er Norge, som liksom skal være trygt. Jeg føler meg ikke trygg når jeg får denne typen henvendelser. Hvordan kan jeg være sikker på at disse mennene ikke blir aggressive? Det skal ikke være sånn, sier hun.

Men hun har ikke tenkt å gi etter for frykten.

— Jeg jobber som sanger, og av og til må jeg dra steder alene, også på kveldstid. Jeg kan ikke ha følge med meg til enhver tid. Men jeg er viljesterk, og har ikke tenkt å la frykten for å bli forvekslet med en prostituert endre måten jeg lever på, sier hun.

- Dette er ikke uvanlig

Bt.no har også tidligere skrevet om problemene Janet opplever. To år etter er altså ikke problemene vekke.

— Jeg har snakket med flere som har opplevd det samme, dessverre er dette veldig vanlig. Jeg opplever samfunnet vårt som veldig fordomsfullt mot mørkhudede, sier Britt Jacob.

Hun er leder for papirløses rettigheter i SOS Rasisme i Bergen, og møter ofte på det hun betegner som nordmenns uvitenhet.

— Mange av oss klarer ikke å se forbi hudfarge. Jeg blir lei meg når jeg ser hvordan vi behandler folk som kommer hit. Det er på høy tid at vi begynner å se også på folk med annen hudfarge og religion som medmennesker, sier hun.