18. desember — tre dager etter at bystyret skrudde opp SFO-prisen ý leverte mamma Rita Johanson oppsigelsen. De to guttene hennes - åtte og syv år gamle - skal heretter passes av en privat dagmamma.

— Jeg står her med klump i halsen, dette er ikke kjekt i det hele tatt, sier Rita Johanson. Den siste prisøkningen ble for tung å ta. En dagmamma for de to brødrene koster en tredel av hva kommunen krever for to plasser i skolefritidsordningen.

— Jeg har jo endatil lest at byrådet mener prisen kan økes ytterligere. Jeg tør ikke tenke på hva som skjer da. Hver dag snakker jeg med foreldre som fortviler over utgiftene og vurderer om de skal ta ungene ut av SFO, sier Rita Johanson, som er leder av foreldrenes arbeidsutvalg ved Kaland skole.

- Slår hardt ut

Og mange gjør nettopp det - sier opp plassen. Siden august er 25 barn tatt ut av skolefritidsordningen ved Kaland skole. Det er dobbelt så mange som tidligere år. I tillegg har 13 redusert fra hel til halv plass.

— For oss har prisøkningene slått veldig hardt ut, sier SFO-leder Ann-June Hallaråker:

— Daglig ringer foreldre og er fortvilet. Nesten samtlige oppsigelser er begrunnet med de høye prisene. Og jeg kan ikke annet enn si meg enig. Jeg synes foreldrene betaler veldig mye for et tilbud med liten fleksibilitet.

Fra hel til halv

Bergens Tidende har vært i kontakt med i alt 12 skoler i Bergen. Flere av dem har registrert flere oppsigelser enn tidligere år, selv om ikke situasjonen oppleves så dramatisk som ved Kaland skole.

Ved Haukedalen skole i Åsane er plassen til 12 av de 180 barna oppsagt i januar, og de fleste begrunner det med pris. SFO ved Ulsmåg skole har mistet 50 barn siden sommeren. Kringlebotn har mistet 31 dette skoleåret mot 20 på denne tiden i fjor.

Ved Nygårdslien, Paradis, Søreide, Slettebakken og Christi Krybbe har flere enn vanlige gått over fra hel til halv plass siste måneden. Skolene oppgir dessuten at det i år er flere av de yngre barna som slutter eller går over til halvdagsplass.

Til lokalavisen Fanaposten, som i dag brakte historien om Kaland skole, sier byrådsleder Monica Mæland at dersom veldig mange foreldre når tar barna ut av SFO, vil byrådet vurdere satsene på nytt.

AVSKJEDSKLEM: En god og litt tårevåt klem fra SFO-leder Ann-June Hallaråker på den aller siste SFO-dagen. Christer og Martin skal heretter passes av en privat dagmamma.