Bergen kommune har fått 17.500 nye vaksinedoser mot svineinfluensa. Av dem er 4000 sendt til vaksinasjonssenteret i Fyllingsdalen, mens resten går til fastlegene.

Saken fortsetter under videospilleren.

Da senteret åpnet igjen klokken 09, sto mange allerede i kø. En knapp time senere har om lag 300 fått komme inn i bygningen, mens rundt 200 stod i kø utenfor.

— Vi hadde forventet stor pågang, og vi ser at vi har stor pågang, sier informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

I halv totiden i dag melder Rastad at køene i Fyllingsdalen er borte.

— Det er ikke ventetid lenger, og vi har klart å ta unna alle de som står i kø, sier informasjonsdirektøren.

700 personer er vaksinert så langt i dag.

Tomt tirsdag eller onsdag

Vaksinasjonssenteret vil holde åpent fra 09 til 18 på hverdager så lenge det er vaksiner tilgjengelig. Gravide og barn under tre år slipper å stå i kø. Trolig vil det bli tomt for vaksiner igjen i midten av neste uke.

— Vi regner med å klare å vaksinere inntil 1100-1200 pasienter hver dag. Dermed har vi nok vaksiner til ca. fire dager, sier Rastad.

Det er utelukkende folk i risikogruppene som får vaksine nå. Hvis du tilfredsstiller kravene, og ikke ønsker å stå i kø, er fastlegen et godt alternativ til vaksinasjonssenteret.

— Hos fastlegen kan du bestille time. Her må du vente, sier Rastad.

— Amper stemning Informasjonsdirektør Rastad sier at stemningen i befolkningen er blitt mer spent og til dels amper de siste dagene.- Vi har opplevd en økende pågang fra folk. Det har også vært en merkbar endring i stemningen. Folk er blitt mer sinte og redde. Det har jeg opplevd på de henvendelsene jeg har fått og tilbakemeldingen fra dem som sitter på vår informasjonstelefon er tilsvarende.

Ifølge informasjonsdirektøren er det også mange som ønsker å definere seg som risikogruppe.

— Det er personer som tannleger, bussjåfører, ansatte på skoler og barnehager som mener de er utsatt fordi de er i hyppig kontakt med andre. Men det er altså kun helsepersonell og risikogruppene som vil bli prioritert.

Svineinfluensaen ser nå ut til å ta av for alvor i Norge. Om lag 300.000 har heller har hatt sykdommen, ifølge de siste anslagene.

Legekontorene melder nå at 9,1 prosent av pasientene de tar imot har influensasymptomer. Slik har utviklingen vært de siste ukene, ifølge Folkehelseinstituttet:

Vil bli vist bort At det vil bli rift om de nye dosene som kommer til Bergen, er Rastad fullstendig klar over. Det har også versert rykter om at fastleger har gitt vaksine til personer som ikke er i risikogruppen.

— Disse ryktene har også nådd oss, men jeg har vanskelig for å tro at en fastlege vil gjøre noe slikt. Det ville i så tilfelle vært svært kritikkverdig.

Rastad sier at de vil føre en form for kontroll med dem som kommer til vaksinesenteret i Fyllingsdalen.

— Men vi kommer ikke til å be om legeattest på at de er i en risikogruppe. Da ville vaksineringen blitt mindre effektiv.

Rastad understreker at folk også ble vist bort sist.

— Denne gang kommer vi til å være enda strengere på alder. De som er over 64 vil ikke bli prioritert. Årsaken er at det i den aldersgruppen er svært få syke. Heller ikke barn under seks måneder vil få vaksine, sier Rastad.