• Regjeringen skal ikke få dø i synden. Nå må Stortinget ta ansvar og få hevet ubåten ved Fedje.

Det sier Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter til bt.no. I morges leverte han inn i såkalt representantforslag til Stortingets president. Her foreslår Frp at regjeringen blir fratatt ansvaret for ubåten, og at vårt folkevalgte parlament tar over styringen.

-Vil utsette

-Vi frykter at denne regjeringen ønsker å utsette avgjørelsen om hva som skal skje ved Fedje, lengst mulig. Helt til etter valget i 2013, slik at en annen regjering får ansvaret.

-Det vil si en Frp/Høyre-regjering?

-Ja, det kan du si, men det viktigste nå er å få ubåten opp, raskt. Etter at Kystverket på nytt anbefalte å tildekke vraket med kvikksølvflaskene er saken kommet i dødvannet. Jeg frykter at regjeringens vilje er å tildekke, men at de vil utsette en slik ubehagelig avgjørelse lengst mulig.

Åpne høringer

Stortinget har to ganger tidligere arrangert åpne høringer om U-864 vest av Fedje. Hagesæter regner med at det nå blir en tredje høring.

-Saken havner nok i transportkomiteen nok en gang. Jeg vet at opposisjonen i hvert fall vil ha høring, der all relevant informasjon kan legges frem.

Forslagsstillerne fra Frp peker på at regjeringens håndtering av saken til nå har gitt mange års forsinkelse, og hittil har kostet 70 millioner kroner. Ubåten og kvikksølvet ligger der funnet ble gjort i 2003, men med ytterligere syv år påvirkning fra sjøvann og strøm.

Håvard Bjelland